КНСБ готви национална стачка

  • 13 ноември 2011 15:45

  • 1465
  • 0
КНСБ готви национална стачка
© булфото

КНСБ заплаши с национална стачка, каза ръководителят на профсъюза Пламен Димитров пред журналисти.

Синдикалистите ще преустановят работа, ако Министерският съвет приеме предложението на финансовия министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи възрастта за пенсия и осигурителният стаж да започнат да нарастват плавно с по 6 месеца на годишно от 2012 г.

Според договорените и приети през 2010 г. от съвета за тристранно сътрудничество параметри на пенсионната реформа, които бяха заложени и в Кодекса на труда, възрастта за пенсиониране трябва да започне да се повишава чак от 2021 г., а следващата година трябва да започне повишението само на осигурителния стаж за пенсиониране и то с по 4 месеца.

"Това споразумение вече е облечено в законодателни промени, т.е. действащи закони, то не е само споразумение. Категорично заявяваме, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог и ще доведе до моментални наши действия. Това не е заплаха, това просто е реакция, да знае", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него, по-добре е вместо възрастта и стажа да се увеличи максималният осигурителен доход. По този начин, посочи той, в НОИ ще влязат 100 милиона лева приходи.

синдикатите са недоволни и от факта, че не са били информирани официално от финансовото министерство за готвените промени, а са разбрали за тях от медиите. Те все още очакват и становището на Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи за това как точно ще се случи предвиденото за следващата година увеличение на пенсиите.

Следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е на 15 ноември.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини