Хакери атакуваха японското правителство заради подновения улов на китове

  • 10 декември 2015 16:56

  • 1568
  • 0
Хакери атакуваха японското правителство заради подновения улов на китове
© Getty Images

Полицията в Япония разследва хакерска атака срещу един от сайтовете на премиера на страната Шиндзо Абе, предаде Би Би Си. Сайтът е бил недостъпен за известно време в четвъртък, като по непотвърдена информация отговорност за атаката е била поета през интернет акаунт на хакерската група "Анонимните".

Съобщението в Туитър, което поема отговорност за атаката, прави връзка с подновения наскоро улов на китове от Япония в Антарктика, пише dnevnik.bg.

Главният секретар на кабинета на японския премиер Йошихиде Суга е потвърдил за атаката, но не и отговорността на "Анонимните".

Лице, което твърди, че е член на групата, публикува съобщение в четвъртък до премиера Абе: "Китоловът не е ваше културно право!"

Япония възобнови китолова в Антарктика този месец след една година пауза въпреки международната опозиция. Страната твърди, че китоловството й има научна цел, а продажбата на месо е отделна практика.

През март 2014 г. Международният съд в Хага постанови, че ловът на китове от Япония в Антарктика не е с научни цели, и нареди той да бъде прекратен временно.

Трибуналът, който бе сезиран от Австралия, се аргументира, че големият брой уловени китове не отговаря на официално научния характер на програмата. Той нареди ловът на китове да бъде прекратен, докато програмата не бъде реформирана.

Япония лови средно по около 1000 кита годишно, отбелязва Би Би Си. Австралия сезира Международния съд през май 2010 г. с искане да забрани този лов с аргумента, че официално научната програма е прикритие за търговски улов.

Япония, "макар и дълбоко разочарована", ще спази решението на съда, обяви тогава ръководителят на японската делегация в Международния съд Коджи Цуруока, цитиран от "Франс прес".

"Като страна, която съблюдава правовата държава, и като отговорен член на международната общност Япония ще спази решението на съда", заяви Коджи Цуруока на излизане от съдебната зала.

Последвайте канала на

Novini.bg
1568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини