Проф. Чуков: ИД е класическа мафиотска групировка (видео)

  • 20 ноември 2015 08:36

  • 2371
  • 0
Проф. Чуков: ИД е класическа мафиотска групировка (видео)
©

"Ислямска държава" показа потенциал в пъти по-голям от този на Ал Кайда. 

Това каза в сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков. Атентатите в Париж бяха извършени от оперативни работници на ИД. Терористичните атаки в Тунис, в "Шарли Ебдо" бяха извършени от привърженици и симпатизанти на ИД. Тези хора бяха самотни вълци, докато във френската столица нещата стоят по различен начин. Редица от бежанците са бивши бойци и войници от различни милиции и служби в Сирия и Ирак. Френските служби нямат агентурен апарат. Там направиха една реформа през 2012 година и заложиха повече на техниката, отколкото на хората. Във Франция имат апаратура, с която могат да разпознаят гласа на терориста, но нямата хора на терен. За акцията в Сен Дени те са получили сведения и помощ от мароканското разузнаване. Очевидно е, че на французите им трябват очи и уши. Сега започват редица дипломатически посещения на марокански и тунизийски представители. На тези разговори ще се преговаря точно за това, заключи Чуков.

В разговора участие взе и преводачът Мажд Алгафари. В България също липсва агентурата. Аз работих на границата и превеждах. Когато ми направеше нещо впечатление, винаги подавах сигнал на ДАНС. Ние преводачите бяхме първата пресявка, но държавата ни спря, като въведе заплащане от 15 лева на час за преводачите. Хората се оттеглиха. Границата се опразни. Същото очаквам да направят и оперативните работници, пророкува Алгафари.

Европа скърца, продължи Чуков. Очевидно е, че има някакво недоверие между разузнавателните служби на страните от ЕС. Говоря за отношението на Западните сили към Източноевропейските държави. Онзи ден изтече информация, че британското разузнаване не е споделило информация с румънските си колеги, защото ги е било страх от изтичане на информация. Явно вървим към създаване на един нов Източноевропейски блок. По форумите събитията на ЕС се говори, че всички сме единни и работим заедно, но е очевидно, че говорим на различни езици, разкри арабистът.

ИД е класическа мафиотска групировка. Те се издържат чрез рекет, мокри поръчки, изнудване. Занимават се продажба на човешки органи, наркотици и проституция. Великите сили трябва да седнат и ясно да кажат какви са им целите в Сирия. Според мен Сирия ще заприлича на Ливан. Трябва да се спре и бежанската вълна. Великите сили трябва да разберат, че Европа не може да поеме повече бежански вълни, завърши Чуков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини