Йордан Войнов: Ще спрем практиката да се продават стари храни

  • 09 ноември 2011 08:44

  • 1121
  • 0
Йордан Войнов: Ще спрем практиката да се продават стари храни
©

Хванали сме доста търговци и производители с храни с изтекъл срок за годност, които биват препакетирани и пускани обратно в търговската мрежа. Много е важно един път завинаги да спрем тази практика и всеки, който я осъществява, да бъде строго наказан - да отиде на съд и да влезе в затвора. Наказанието ще бъде 3 г. лишаване от свобода, което ще накара останалите, които предлагат стари храни, да си помислят добре преди да го правят.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Д-р Йордан ВойновД-р Йордан Войнов Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора има придобита.

Той съобщи, че до края на годината ще продължат проверките за продажба на стари храни, както и по борсите за плодове и зеленчуци, където ще се проверява за завишено съдържание на пестициди.

"Стандартът за люютеницата е готов, очакваме да бъде презентиран от браншовата организация. Тя ще бъде само с натурални продукти, без никакви консерванти, както досегашните продукти по стандарт - сиренето, месото и хляба. Има пълен консенсус между нас и браншовиците, така че с обявяването му, стандартът влиза в сила", заяви Войнов.

Той уточни, че има заявки за стандарти и за мед, и за различни сладка, но там инициативата ще бъде изцяло на браншовите организации. Директорът на БАБХ заяви, че за агенцията най-важни са месните и млечните продукти, които са най-масово консумирани. "Ние сме задали модела, браншовиците трябва да го следват и да дават своите предложения", каза още Йордан Войнов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1121 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини