Продажбата на стари храни става престъпление

  • 08 ноември 2011 17:01

  • 1575
  • 3
Продажбата на стари храни става престъпление
©

Агенцията по храните е подготвила предложение за промяна в Наказателния кодекс, която криминализира съзнателното предлагане на пазара на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Това съобщи директорът на институцията Йордан Войнов, предаде "Дневник". Поправката е на етап междуведомствено съгласуване.

Според текста всеки, който съзнателно предлага храна с изтекъл срок на годност и/или без документи за произход, се наказва със затвор от 3 до 5 години. По думите на Войнов "съзнателното" предлагане ще се установява с контрол.

"Тук не става въпрос, ако например магазинерът е забравил да премахне от рафта продукт с изтекъл вчера срок на годност", коментира Войнов, допълвайки, че при такъв вариант ще продължава се налага глоба или друга административна санкция, както е и в момента.

Наказателната мярка щяла да важи за преработватели или други фирми, които умишлено използват стари продукти. "Такъв пример е, когато магазинът връща към доставчика продукти с изтекъл срок на годност, а той им сменя етикетите и ги предлага пак на пазара", каза още директорът на агенцията по храните.

Той каза и че наскоро инспектори от институцията са затворили няколко склада, чиито служители са били хванати да слагат етикети на известна млекопреработвателна компания върху неясно къде произведени сирена, съдържащи палмово масло.

В момента идеята за промяна в Наказателния кодекс е на етап междуведомствено съгласуване, след което чрез земеделското министерство ще бъде предложена за обсъждане в Министерския съвет и парламента.

Последвайте канала на

1575 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2011.11.09 | 09:23

3
Браво, страшно е да живееш в държава в която хора умират след като са изяли една вафла(случка от България)!! Толкова ли струва живота ни. Никой няма правото да ни трови да не говорим че това е съзнателно и масово и с опасност за вредни последствия на голям брой хора.
Хетфиелд

2011.11.09 | 09:23

2
Адмирирам! И присъдите да са направо затвор, а не условни!
:?

2011.11.08 | 19:59

1
Ще та троват ами нали ще се отвътрът ако изхвърлят стоката с изтекал срок. За българинът е по-вжна парата.

Добави коментар

Водещи новини