Властта в Мианма призна поражението си на първия свободен вот (снимки+видео)

  • 09 ноември 2015 10:37

  • 1144
  • 1
Властта в Мианма призна поражението си на първия свободен вот (снимки+видео)
© gettyimages

Говорител на опозицията в Мианма съобщи, че опозиционната Национална лига за демокрация (НЛД) печели около 70 процента от преброените досега гласове на вчерашните парламентарни избори, предаде АП.

НЛД е спечелила между 50 и 80 процента от гласовете в 14-те щата на Мианма, каза говорителят Най-добри са резултатите на партията в централните области на Мианма, където тя печели може би 80 процента от гласовете. В етнически смесените щати подкрепата пада на 50-70 процента. Данните още не са потвърдени от централната избирателна комисия, но ако се потвърдят, това ще означава, че водената от Аун Сан Су Чжи (в средата на снимката) НЛД е на път да удържи голяма изборна победа, отбелязва агенцията. Самата Аун Сан Су Чжи вече даде да се разбере, че партията й печели историческите за страната избори и призова привържениците си да не провокират съперниците си.

Наблюдателите отбелязват, че за победа на НЛД ще й бъдат необходими две трети от местата и в двете камари на парламента, защото според местното законодателство 25 процента от мандатите се полагат на военните. При това положение на управляващата партия Съюз за солидарност и развитие (ССР), която се подкрепя от армията, ще й бъдат достатъчни само 40 процента от гласовете, за да постигне абсолютна победа, отбелязва ТАСС. Същевременно изпълняващият длъжността председател на ССР призна поражението на политическата си сила и заяви, че ще приеме резултата на изборите, съобщи Ройтерс.

"Начало на нова ера. Милиони гласуваха в историческите избори" бе пише днес на първа страница изданието "Ню лайт ъв Мианма", правителственият вестник, който дълго време бе печатен орган на военната хунта. Заглавието показва колко големи промени са настъпили в Мианма през последните години, отбелязва АП.

Вотът бе окачествен като най-свободния досега. Допреди пет години в Мианма управляваща военните, а после властта пое гражданско правителство в преход към демокрация. Много от имащите право на глас 30 милиона мианманци пуснаха бюлетини за пръв път, в това число и нобеловата лауреатка и водач на опозицията Аун Сан Су Чжи - която мнозина смятат за въплъщение на мечтите на страната за демократични реформи.

Последвайте канала на

БТА
1144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.09 | 10:51

1
няма да управлява тази

Добави коментар

Водещи новини