Горивата у нас са поевтинели едва с 1.4% през лятото

  • 26 септември 2015 06:27

  • 2294
  • 1
Горивата у нас са поевтинели едва с 1.4% през лятото
© Gettyimages

Въпреки рекордното поевтиняване на петрола, цените на който удариха шестгодишно дъно през август, горивата у нас през най-активния летен месец са поевтинели средно едва с 1.4% спрямо юли. Това показва икономическият анализ на финансовото министерство. По-сериозно намаление на цените имаше в края на август, дни след наредената от премиера шумна акция "горива", когато най-масовият бензин А95 поевтиня с около 7 стотинки за литър, пише в. Сега.

Заради несъответствието между цените на петрола и крайните цени на бензиностанциите в България КЗК започна пореден секторен анализ и проверка дали има картел и взаимни договорки между големите търговци. Комисията обаче не може да получава данни от НАП и митниците и разчита единствено на доброволно подадена информация от самите бензиностанции. Заради законовата празнота в парламента бяха внесени поправки в нормативната база, но те все още не са обсъдени от депутатите.

Разпоредената от властта проверка в края на лятото затвърди подозрението, че контролът върху бензиностанциите е бил занижен. Няма и връзка между НАП и бензиностанциите. Така няма и реален контрол върху продаваните количества. Сериозен е и проблемът с лошото качество на горивата. В края на миналата година шефът на агенцията по метрология Стефан Цанков обяви, че почти всяка втора бензиностанция продава некачествено гориво, а 549 изобщо не са били проверявани през последните 10 години. Оказва се, че и сега ситуацията не е променена съществено. Според данни на агенцията отпреди два дни всички 33 бензиностанции на магистрала "Тракия" са били проверени през август, като в 27% от тях е имало нарушения. Те са свързани с измерването на горивата, пломбирането на колонките и др.

Макар крайните цени на горивата в България да не са сред най-високите в ЕС, производствените цени преди облагането с акциз и ДДС от години са в челото на класациите. Според икономическия министър Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва цените на горивата у нас наистина са високи, но държавна намеса на пазара само би предизвикала спекула.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2294 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.02 | 17:13

1
Горивата трябва да са под два лева тази цена си е направо легализиран рекет!

Добави коментар

Водещи новини