Папата осъди "океана от страдание" в Сирия и Ирак

  • 17 септември 2015 17:36

  • 1467
  • 4
Папата осъди "океана от страдание" в Сирия и Ирак
© Getty Images/Guliver

Папа Франциск осъди днес "океана от страдание", поглъщащ Сирия и Ирак, където гражданската война и настъплението на екстремистите от джихадистката групировка "Ислямска държава" принудиха милиони да напуснат домовете си, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Говорейки на среща на католически благотворителни организации и епископи от Близкия изток, Светият отец описа конфликтите в двете страни като "една от най-зашеметяващите човешки трагедии през последните десетилетия". Папата аржентинец призова за намирането на ненасилствено решение, подчертавайки, че за разлика от миналото, насилието в наши дни се показва на живо от медиите.

"Никой не може да претендира, че не знае! Всички са наясно, че тази война тежи все по-непоносимо на раменете на бедните", заяви Франциск. Ливан, Йордания и Турция, където по време на продължилата повече от четири години гражданска война пристигнаха милиони бежанци, са ги приели великодушно. Международната общност обаче изглежда неспособна да намери адекватни решения, заяви папата.
На извънредна среща на министрите от ЕС тази седмица не беше постигнато споразумение за разпределението на около 160 000 новодошли бежанци - мярка, целяща да облекчи натиска върху граничните за ЕС страни като Гърция, Италия и Унгария.Франциск оплака и съдбата на християните в Сирия и Ирак, заявявайки, че те са подтискани заради вярата си, прогонвани от земите си, затваряни и убивани.

В друга реч днес папата каза, че иракски свещеник му е дал малко кръстче, принадлежало на свещеник, чието гърло е било прерязано заради отказ да се отрече от Исус Христос. Франциск заяви, че вече носи кръстчето със себе си.

Последвайте канала на

1467 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Папата е педифил.

2015.09.18 | 12:26

3
Папата е педофил.

2015.09.18 | 12:49

4
И зоофил. Обича козички и магарички !
летящият холандец

2015.09.18 | 12:25

2
Браво на папата, че казва в прав текст отношението към християните в родината та тези "бежанци". Никой да не се заблуждава за какво зло навлиза в Европа. Най- голямото зло на света, бих казал аз.
лицемерие

2015.09.18 | 07:35

1
кажи кой го прави това страдание-ЧИФУТИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини