Разбиха група, укрила 10 млн. лв. от ДДС, 10 кила злато и златни монети (видео)

  • 02 ноември 2011 14:32

  • 10395
  • 5
Разбиха група, укрила 10 млн. лв. от ДДС, 10 кила злато и златни монети  (видео)
©

Престъпна група специализирана в укриване на данъци беше разбита от ГДБОП.

10 кюлчета злато и 62 златни монети са открити в рамките на проведената операция, съобщиха от МВР. Акцията бе насочена срещу неутрализиране на престъпна група, занимавала се с източване на ДДС.

В хода на разследването, в трезор на банка, антимафиотите откриха 10 кюлчета злато от по 1 кг и 62 златни монети. Установено е, че трезорът бил ползван от задържаните при проведената днес спецоперация.

Операцията на антимафиотите е проведена в тясно сътрудничество с прокуратурата. Само в един от случаите групата е успяла да нанесе щети в размер на 10 млн. лв. от невнесен ДДС. В нея са участвали и служители на териториалните звена на ГДБОП в Плевен и Варна. Акцията е проведена след близо едногодишно разследване срещу седмина участници в престъпната схема - Б.П./48 г./, Р.С. /36 г./, В.Н. /48 г./, Т.М. /47 г/, С.Н. /31 г./, А.Д /34 г./ и Д.М. /47 г./.

Шестима от тях са с криминални регистрации за създаването на неистински търговски документи, за укриване на данъци, на сделки, длъжностни присвоявания в особено големи размери, документни измами, хулиганство. Единствено Т.М. не е регистриран за криминални прояви до момента. С.Н. - регистриран за документна измама и неоткриване на производство по несъстоятелност, се водел управител на повече от 150 търговски дружества, а в биографията си 34-годишната А.Д. е натрупала криминалистически регистрации за укриване на сделка, с което е осуетила наказателно преследване, неплащане на данъци, неистински документи, деклариране на данни в официален документ с невярно съдържание.

Според събраните на етапа данни, групата е работела при дълбока конспиративност, всеки от членовете й е имал точно определени фунции, постигната била и завидна координираност на територията на три области. Престъпните действия били прикрити под шапката на легални адвокатски кантори, където се извършвало и счетоводното обслужване на търговската дейност на фирмите. С цел максимално затрудняване на разкриването на изградения престъпен механизъм, голяма част от членовете на групата били регистрирани като адвокатски сътрудници, което им осигурявало висока степен на защита. В спектъра от заложени дейности се включвали рекламни и консултантски услуги, като по този начин били създадени предпоставки за ползването на данъчен кредит в особено големи размери.

Според разследващите групата е действала продължително време на територията на страната. При конкретното разследване е установено, че нанесените щети за държавата от невнесен данък добавена стойност възлиза на близо 10 млн. лева. В последствие той бил доставян чрез междинно звено на действителни търговци в различни икономически сфери, които намалявали плащанията си по ДДС, след като купували фактури от дружествата, изградени от престъпната група. След натрупване на задължения в особено големи размери, собствеността на тези компроментирани дружества се вписвала на името на безпризорни лица, които приемали това на доброволен принцип срещу незначителни суми. Във връзка с развиваната престъпна дейност били изготвяни и осчетоводявани множество документи с невярно съдържание.
Продължават процесуално-следствените действия, извършват се претърсвания на 17 адреса на територията на Плевен, Варна и София. В каравана близо до офис на една от фирмите на групата са открити огромно количество документи, съотносими към осъществяваната престъпна дейност.

В поделенията на МВР са разпитани повече от 20 лица. Задържани са седмината участници в групата и трима техни приближени, срещу които предстои повдигане на обвинение.

Последвайте канала на

Novini.bg
10395 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
...........

2011.11.03 | 16:32

5
youtube.com/watch?v=qT2R0Ym8wac
kinesiotapebg.eu

2011.11.03 | 16:32

4
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

2011.11.03 | 16:12

2
Ако на това му се вика "Полицейска държава", както се изразява другаря серегей, на мен ми харесва. Всички тия в затвора за много години и конфискация на цялото имущество барабар с караваната.
Пари

2011.11.03 | 16:32

3
А милиардите, откраднати или затрити от тези, които разпореждат акциите? С тях какво да се прави? Или понеже са на постове са "тарикати" и "мутри", поради което трябва да им се "кефим" и да простим? Това ме вбесява в ГЕРБ. А в мнозинството от Българите ме вбесява факта, че не си дават сметка колко много пари са откраднати. 200 милиарда евро са изнесени от държавата, което представлява 4/5 от неините активи. Няма лошо да вкарат тази група в затвора, но 10 милиона са като "пръдня в ураган", с извинение, в сравнение с камионите с пари, които бяха откраднати от същите тези хора, които викат с цяло гърло "дръжте крадеца".
real troll patrol

2011.11.03 | 16:11

1
tup si bate tup si,ne tova ima predvid gei stanishev ama s prosti hora kato tebe gerb she vekuvat...ili she upravlqvat dotogava dokato ima kakvo da se upravlqva.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини