Започнаха разкопките в "Абритус"

  • 16 юли 2015 09:17

  • 1604
  • 0
Започнаха разкопките в "Абритус"
©

Започнаха разкопките в археологическия резерват "Абритус" за това археологическо лято, съобщи ръководителят на екипа Галена Радославова, археолог в Регионалния исторически музей, цитирана от БТА.

Те са финансирани от Министерството на културата с 12 000 лева. Средствата ще стигнат за работа на обекта само за месец, а ако общината осигури допълнително финансиране за археологическите проучвания, дейностите ще се удължат до средата на септември.

Обект на разкопките ще бъде сектор 3, разположен близо до Северната крепостна стена. През 2013 година на това място са открити основите на много археологически структури, подредени покрай крепостната стена, датиращи от средата на 5 век.

Сега се разширява изкопа, като основната задача на археолозите е да се доразкрие плана на тези археологически структури - сгради, построени покрай стената. Целта е те да бъдат консервирани и реставрирани, и съответно адаптирани за туристически посещения.

Екипът, който ще проведе археологическите проучвания е от 10 души, като двама от тях са доброволци. Радославова заяви, че теренът, където ще се провеждат разкопките е сложен, напластяванията са доста високи - близо 4 метра, културният пласт се смъква по 20 см., затова работата ще е бавна и трудна.

Последвайте канала на

1604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини