ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ представиха кандидатите си за шеф на БНБ (оновена+галерия)

  • 14 юли 2015 12:31

  • 2195
  • 5
ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ представиха кандидатите си за шеф на БНБ (оновена+галерия)
©

ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ представиха кандидатите си за управител на БНБ.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски представи кандидатурата на Бисер Манолов за поста, като посочи, той е магистър по икономика в УНСС.

"Има над 20 години опит в банковата система. Член е на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Той очерта предизвикателствата пред банковия сектор. Реформа в банковия сектор, създаване на механизъм, който да гарантира достъп до информация, оценка на активите на банката и реакция при кризи. Манолов защити концепцията си по безспорен начин и компетентно отговори на всички зададени въпроси", заяви Зеленогорски.

Виктор Йоцов бе представен от Георги Кючуков от ПГ на АБВ, като посочи, че всички са наясно колко отговорен е изборът на управител на БНБ. "Покрай действията и бездействията на ръководни кадри по аферата КТБ, кредитът на доверие спадна и той трябва да бъде върнат отново", добави Кючуков. Григорий Вазов бе представен от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Григорий Вазов е доктор е по икономика.

Човек с 43-годишен опит и стаж в областта на финансите. Президент на висше училище по финанси, което той сам е създал. Ръководител на научни проекти.

Този човек притежава достойнствата, които носи неговата знаменита фамилия. Той е падал и ставал и е побеждавал. На нашата национална банка е нужна точно такава кандидатура. Това не е предложение на ПФ, а на българския банков капитал, който трябва да оцелее", подчерта Симеонов.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова представи Димитър Радев от името на ПГ на ГЕРБ, като посочи, че той има значителен опит в управлението на банка. "През последните 14 години той работи в Международния валутен фонд. Опитът му там е изключително полезен за кандидатурата му за управител на БНБ", посочи Менда Стоянова.

 Кандидатите на четирите партии имаха възможността да отговорят на депутатските въпроси, преди да бъде подложени на гласуване кандидатурите им.

 

 

Би трябвало да следва незабавна стъпка за присъединяване към Единен надзорен механизъм, заяви от парламентарната трибуна кандидатът за гуверньор на БНБ Бисер Манолов. „Искам да кажа само, че без значение кой ще бъде следващия гуверньор, трябва да направи оценка на активите и стрес-тест”, добави той.
Манолов подчерта, че няма принадлежност нито към бившата Държавна сигурност, нито към чужди служби.
На въпрос какво трябва да се направи, за да не се стигне до банковата криза от 2014 година, Манолов счита, че е дал отговор с присъединяването към Единния надзорен механизъм.
Според Манолов трябва възнаграждението на УС на БНБ да бъде публично, но не знае какъв е размерът на заплатите.
 

Втори се изказа Виктор Йоцов.

Никога не съм имал каквито и да било връзки със служби за сигурност. Това увери от парламентарната трибуна кандидатурата на АБВ за гуверньор на БНБ Виктор Йоцов.

Той увери, че в момента, в който бъде избран, ще може да отговори на въпроса какъв шще бъде бъдещият му екип. „Повече на този етап не мога да кажа“, отбеляза той.

Според него възнагражденията в БНБ трябва да бъдат публични. На въпрос дали те трябва да бъдат намалени, той коментира, че по-скоро трябва да се види какъв е механизмът за тяхното определение.

По въпроса за как по най-бърз начин да се възвърне доверието в БНБ, Йоцов бе категоричен: „Отговорът минава през банковия надзор. Една институция е толкова силна, колкото е силно най-слабото й звено, в случая „Банковия надзор““.

В максимално бързи срокове трябва да се върви към включването ни в банковия съюз, за това е нужен единен механизъм, увери Виктор Йоцов.

След него се представи Григорий Вазов.

Тестван съм от две комисии, които показаха отрицателен резултат, смятам че моето минало е доказало, че не съм свързан с Държавна сигурност. Това, което се случва в парламента е унижение за мен, каза Григорий Вазов в кулоарите на парламента.

Припомняме, че депутатите ще решат кой да бъде директор на БНБ днес. Те задаваха въпроси към кандидатите дали да им бъдат намалени заплатите и кои от тях са участвали в структурата на ДС.

Последен думата взе Димитър Радев.

Финансистът от Международния валутен фонд Димитър Радев, предложен за гуверньор на БНБ от ГЕРБ отговори на няколко депутатски въпроса. Не съм принадлежал към структурите на ДС, обясни той пред народните представители. По думите му, гаранцията за политическа зависимост има в Закона за БНБ.

Радев коментира заплатата си, ако бъде назначен за гуверньор. Той сподели, че според индикациите, които получава, би взимал много по-малко от сегашното си възнаграждение.

Димитър Радев увери, че ще се придържа стриктно към разпоредбите от ЕЦБ.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2195 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Intel® Core™ i5-4670K

2015.07.14 | 15:54

5
Защо АТАКА и ДПС гласуват отново заедно?! :))
xaxaxaxa boikoooo pedaaaal

2015.07.14 | 15:53

3
za6to gerb i dps glasuvat vinagi zaedno -aaa da 6toto boiko im pravi svirki na turzolqta
KUR ZA BOIKO

2015.07.14 | 15:54

4
BOIKO E KRADEC I PEDERAST!!!!!!! OGRABI I FALIRA KTB!!!!!!! ISKA OSHTE DA KRADE !!!!!!!!!!!!
xaxaxaxa boikoooo pedaaaal

2015.07.14 | 15:53

2
za6to gerb i dps glasuvat vinagi zaedno -aaa da 6toto boiko im pravi svirki na turzolqta
xaxaxaxa boikoooo pedaaaal

2015.07.14 | 15:53

1
za6to gerb i dps glasuvat vinagi zaedno -aaa da 6toto boiko im pravi svirki na turzolqta

Добави коментар

Водещи новини