Аржентина отправи остри критики към МВФ за Гърция

  • 02 юли 2015 09:33

  • 4312
  • 4
Аржентина отправи остри критики към МВФ за Гърция
©

На остра критиката бе подложена политиката на Международния валутен фонд (МВФ) спрямо Гърция от страна на аржентинския президент Кристина де Кирхнер, предаде ТАСС.

В интервю пред местна телевизия държавният глава сравни сегашното положение на южноевропейската страна с финансовата криза, която преживя латиноамериканската държава през 2001 г. "Ситуацията в Гърция много прилича на това, което преживяхме преди 14 години", посочи тя. "Политиката на икономии, изисквана от МВФ към изпадналите в икономически трудности, води до бедност и безработица", категорична бе де Кирхнер. Тя зададе реторичен въпрос към организацията, ръководена от Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981. "Защо от МВФ не искат Атина да си намали военния бюджет. Страната отделя за военни цели 2,6% от брутния си вътрешен продукт. Това е повече от разходите за отбрана на Великобритания?", попита тя в ефир. Президентът отговори със следните думи: Гърция служи като стратегически инструмент на чужди интереси заради своето географско положение в Средиземно море.

Аржентина през януари 2006 г. си изплати всичките задължения към МВФ в размер на $9,8 млрд. и това позволи на страната да спести $1млрд. от лихви, които биха се начислили към 2008 г. Според тогавашния президент и покоен съпруг на сегашния държавен глава – Нестор де Кирхнер - благодарение на предварителното погасяване страната получи по-голяма финансова независимост.

Буенос Айрес нееднократно критика неолибералните рецепти на МВФ, които смята за отговорни за най-голямата криза в историята на Аржентина през 2001 г., която стана причина за държавен фалит.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4312 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
В е л и к и я

2015.07.10 | 19:12

4
Моме ле , като не ти е ясна работата си стой на гъза и не коментирай , гърците ги заливат и са ги заливали с милиарди субсидии години наред и преди тази техна уж "криза ", просто мърдите са си мърди , явно им е било малко та измислиха и тая криза та да ги залеят с още милиарди та хептем да не работят и да си пият и играят сиртаки , без да ги интересува че цяла Европа покрай тях се тресе в финансова и иикономическа криза и им страдат народите ....

2015.07.10 | 19:12

2
Европедерасите искат да направят гърците бедни и самоубиващи си като българите , а Гърция - циганска пустиня като България ! Сега търсят гръцка ТИКВА да я сложат вместо ЦИПРАС !
Българин

2015.07.10 | 19:12

3
критикува мвф,защото по подобие на Гърция,и те не приеха съветите на мвф и кредиторите,а изготвиха сами спасителен план,по който излязоха от кризата.Ако бяха послушали съветите на мвф,сега още щяха да връщат пари,а народа щеше да гладува.Съгласяват се да изпълнят плана на мвф например,той така е изготвен,че няма как да не се наложи нов паричен заем,който да покрива вноските по кредите,а в същото време,безработицата е скочила със 20 % минимум,което довежда естествено до по-евтина работна ръка.Идват предприятията,които приватизират цялата държава по нареждане на същия този сатанински фонд.Вече държавата няма активи и няма откъде да изпълнява условията по кредита.Тегли се нов заем и така,предполагам досещаш се,какво става ? На същия принцип и еквадор се изправи на крака,след неприемане на условията на дявола,като заедно със аржентина,са едни от най бързо развиващите се икономики в света.При положение че преди няколко години са обявили фалит,а сега живеят по добре от нас,които ни дават за пример за финансова стабилност.Не е ли тъжно,а в същото време и комично това положение ?
Аз

2015.07.10 | 19:11

1
Всъщност - тя си противоречи! Обвинява МВФ, но те самите са си изплатили дълговете - и то - предварително! За какво точно критикува МВФ, тогава?! Не е ли това критика към Ципрас, всъщност! Нека и Ципрас да плати дълговете авансово и - да прави после каквото ще!

Добави коментар

Водещи новини