МВФ: Гърция трябва да реформира икономиката си преди облекчаване на дълга

  • 02 юли 2015 07:18

  • 2068
  • 3
МВФ: Гърция трябва да реформира икономиката си преди облекчаване на дълга
© gettyimages

Гърция трябва първо да реформира своята икономика преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото й бреме, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 в интервю за агенция Ройтерс.

Тази седмица Гърция стана първата в света развита икономика, която просрочи задължение към МВФ. Гръцкото правителство настояваше за облекчаване на дълга в месеците на преговори с кредиторите от ЕС и МВФ по споразумение "пари срещу реформи" преди внезапно да свика референдум по предложенията на заемодателите. Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли призова гърците да отхвърлят предложеното от кредиторите споразумение, което предвижда още по-строги мерки за икономии. В интервюто Лагард не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство, тъй като тя отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Ройтерс.

Лагард бе запитана кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. "За предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя. Запитана може ли да се има доверие на гърците, Лагард каза: "Ние не избираме кой да представлява една страна", и допълни: "Ние приемаме всички правителства като легитимен партньор в преговорите".

Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата, отбелязва Ройтерс. "Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981.

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2068 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
леля ти

2015.07.11 | 18:44

3
Лагард-дърта мумийо,Спрете да се гаврите с Гърция!Нас вече ни затрихте с помощта на тиквите,дето ни управляват.Защо наляхте милиарди,за да кандърдисате Гърция за ЕС?Не ви трябваше Гърция,а ФЕДЕРАТИ,които да пазят дъртия задник на Европа.Балканите винаги са ви пазили от нашествия от най-древни времена,но вие сте нечовешки НЕБЛАГОДАРНИ!!!
Анонимен

2015.07.11 | 18:40

2
"РЕФОРМИТЕ" според западните рекетьори са свързани с разграбването на ГРЪЦКИТЕ активи за жълти стотинки,както стана в БЪЛГАРИЯ.От многото реформи,които проведоха продажните ни политици народът ни се стапя с по 80 хил.на година,а ДЪРЖАВАТА ни изчезва.Най-бедните,най-болните,най-безнадежните сме.Е,ГРЪЦКИТЕ лидери милеят за народа си,не искат да позволят да се гаврят с него и затова се борят като тигри,за да защитят достойнството му.БРАВО на тях!!!

2015.07.02 | 15:57

1
В каква посока?

Добави коментар

Водещи новини