Ненчев поиска архивите на Служба "Военна информация"

  • 27 май 2015 16:45

  • 1393
  • 0
Ненчев поиска архивите на Служба "Военна информация"
©

Днес с моя заповед задължих да се предадат архивите на Служба "Военна информация" на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това заяви министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. на брифинг в Министерство на отбраната, предаде репортер на Novini.bg.

Военният министър подчерта, че България трябва да узнае истината за онези времена. "Българското общество трябва да знае всичко за този период и да не го допуска повече", категоричен е Ненчев.

Комисия по досиетата няма да допусне засягането на интереси на чужди граждани, привлечени от Служба "Военна информация". Това каза председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов.

От 2013 водим диалог за предаване на архивните документи от Служба "Военна информация", за да изпълни Законът за приемането и предаването на архивните документи, за да може тази част от обществото, която се интересува от съдържанието на тези документи, да има достъп, допълни той.

Евтимов обясни, че комисията дава ясни гаранции и няма да бъде нарушена националната сигурност.
"Ще се постараем на дело, а не с думи и гаранции да докажем, че всъщност това, което ние гарантираме, ще бъде спазено", каза още Костадинов.

"Това, което се тиражира в публичното пространство, че едва ли не ние ще засегнем интереса на лица, привлечени от Служба "Военна информация" - чужди граждани, аз мога да дам гаранция, че това няма да се допусне от комисията. Този пропуск е немислим", подчерта още Костадинов.

Последвайте канала на

1393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини