Не участваме в коалицията срещу "Ислямска държава", увери Шаламанов (обновена+видео)

  • 24 септември 2014 11:31

  • 3595
  • 11
Не участваме в коалицията срещу "Ислямска държава", увери Шаламанов (обновена+видео)
©

България не участва в сформираната по инициатива на САЩ коалиция срещу „Ислямска държава” . Това заяви министърът на отбраната в служебния кабинет доц. Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал пред журналисти след откриване на Софийски форум за сигурност.

Този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство, тъй като считаме, че способностите ни са ограничени в тази сфера, коментира още Шаламанов, цитиран от "24 часа".

Нашите Военно въздушни сили (ВВС) не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Опитваме да помогнем чрез хуманитарна помощ и заедно със съюзниците от ЕС и НАТО - дарения, свързани с леко въоръжение с боеприпаси, обясни министърът.

Всички страни, които държат на свободата и демокрацията, са заплашени от едно такова движение като „Ислямска държава”, което е против основните ценности, които ние изповядваме, посочи още той.

„Мерки взимаме и на национално ниво, и в рамките на ЕС, и НАТО”, обясни Шаламанов.

„Това, което правим е подготовката на нашите сили и много тясно участие в подготовката със съюзниците, и в планирането. Тук въпросът много повече е свързан с разузнаването, с укрепване на структурите за вътрешна сигурност, на граничен контрол, което е извън компетентностите на Министерство на отбраната. Считаме, че трябва да има много по-добра координация за максимално използване на всички ресурси и способности”, каза още министърът на отбраната.

Поехме инициативата да предложим национален координатор по киберсигурност, тъй като това се изисква от киберстратегията и Плана за действие по киберсигурност на НАТО, допълни още министърът на отбраната в служебния кабинет, цитиран от "Фокус".

На въпрос как се справят в Мизия и има ли някакво оборудване, с което да бъдат подпомогнати, министърът отговори: „Най-добрата оценка идва от кметовете и от областните управители. Тя е много позитивна именно за това. Аз имах възможност да се срещна с участниците от модулите и от Крумово, и от Плевен, да наградим тези, които са се проявили. Това което питате е от особена важност, тъй като ресурсите, които използват модулите са такива, които очаквам да се възстановят от постоянната комисия”, каза още министър Шаламанов.

По думите му развитието на модулите със специфична техника, която да позволява, както изпълнение на задачи, свързани с отбраната, така и със защита на населението, изискват допълнителна инвестиция: „Надявам се, че ще бъде постигната през Националната програма във взаимодействие с МВР и общините. Армията може да помогне още повече, ако ние имаме по-добра система за планиране и координация”, добави още той.

Последвайте канала на

3595 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.05.29 | 21:06

11
НАТО - гарант за българската сигурност от руската агресия!

2014.10.14 | 15:05

4
НАТО е смърт и разрушения ! БАНДИТИ !

2015.05.29 | 21:06

10
То оставаше и да участваме, това е терористична коалиция и за никого в България не е таина !

2015.05.29 | 21:05

9
Какво участие бре, те ще ни разкатаят всичките, ако ни погнат. Стоите си на за дника ,ако случайно сме цел - събираме багажа във Русия или по-сигурните държави, бал съм и нашата армия, дето със 1 гранотомет ще свърши...

2015.05.29 | 21:03

8
Аве смешник ! С какво да участваме там ве тъпак кьорав. Ние хляб нормален нямаме на трапезата си. Този палячо обаче изказване прави ,че нямало да участваме. Ако накарт нашата "професионална" армия да се затича 6 километра 50% от тях ще се изповръщат, а другите ще се вцепенят от двудневна мускулна треска.

2014.09.25 | 18:25

1
умен българин
vas

2014.10.14 | 15:06

7
Първо прегазваме Русия, следва "Ислямска държава". Да се готви Китай! Абе, хора, кой ни брои за живи?

2014.10.14 | 15:06

6
Този смешник бил доцент. Наистина обикновен човек не може да сътвори толкова глупости за толкова кратко време.
AvB

2014.10.14 | 15:05

5
Че то ние сме си Ислямска държава ! Повече джамии отколкото в Турция имаме !

2014.10.14 | 15:05

2
За пореден път чуждопоклонниците правят свирки на америка , давайте и вие барабар Петко с мъжете направете България мишена за терористите ,само за да се харесате на западните си господари

2014.10.14 | 15:05

3
Вярно е, че американците са една стока, майка плаче. Обаче я кажи, що наште "братя"- рашките, така здраво ни цакат - Белене, патока, газта. Не ми се вижда много братска тая работа. Я обясни що е така, явно си разбирач

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини