Пламен Димитров: Пенсионната реформа ще върне доверието на хората в системата

  • 21 май 2015 16:34

  • 1358
  • 0
Пламен Димитров: Пенсионната реформа ще върне доверието на хората в системата
© Булфото

Ако пенсионната реформа трябва да доведе до нещо важно, то е да почне да връща доверието на хората в системата, особено на младите хора. Това каза днес в Разград президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той заяви, че най-важното в постигнатото съгласие между правителството, синдикатите и работодателите за пенсионната реформа е, че са спазени три основни принципа. Това по думите му са постигане на устойчивост на финансите и допълнително увеличение на вноските, адекватността на системата и събираемостта. Димитров отбеляза, че всички мерки в пакета документи, които предстои да се гласуват от парламента, гарантират увеличение на пенсиите с 40 на сто за следващите 10-12 години. Това по думите му е малко, но е сигурна стъпка напред.

Според президента на КНСБ с въвеждането на прозрачни и по-лесни механизми ще мотивира хората да не крият доходите си, още повече че това е престъпление и ще се налагат санкции. Президентът на КНСБ добави, че предстои до края на лятото да бъдат готови и другите два пакета с допълнителни мерки - за инвалидните пенсии и за капиталовите схеми. Пламен Димитров говори и за поносимостта на реформата, която е трудна, дори невъзможна за някои групи. Очевидно това е най-мекият вариант за пенсиониране на хората от най-масовата трета категория труд, тъй като стъпката ще бъде за плавно увеличение на възрастта с 1 месец за мъжете и 2 месеца за жените, каза той. Президентът на КНСБ отбеляза още, че за първи път е разбутан сектор "Сигурност", където ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране, както и, че продължават разговорите как да бъде диференцирана минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите.

Димитров добави, че е постигнато и запазването в перспектива на учителския пенсионен фонд, с което да се гарантира устойчивост на правата на работещите в образованието. Пламен Димитров участва в Разград в дискусионен форум на тема "Социално партньорство и колективно трудово договаряне".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини