Ивайло Калфин: Стабилизираме пенсионната система за минимум 20 години (видео)

  • 21 май 2015 07:52

  • 3839
  • 9
Ивайло Калфин: Стабилизираме пенсионната система за минимум 20 години (видео)
©

В България се доказа, че има достатъчно отговорност у всички и то по една тежка тема като пенсиите. Това дава надежди, че може да се разберем и по други проблеми.

Това заяви пред камерите на БНТ социалният министър и вицепремиер Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Той коментира темата за постигнатото вчера споразумение за пенсионна реформа. Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети синдикатите, разкри Калфин. Относно инвалидните пенсии той заяви: Трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност, поясни вицепремиерът.

В България доходите и пенсиите са страшно ниски. Това, което правим с тези промени е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора, категоричен беше министърът. Пенсионната система е на нас всички. Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм, каза още Калфин.

Проблемът с младите хора е голям. Той се състои основно в липсата на стаж. Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел да е работят активно и с безработните, и с работодателите, уточни министърът.

Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме. Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори, завърши Калфин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3839 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
гиХоня у Скотско

2015.05.21 | 22:56

9
Мда, стабилизирате , ама само дупетатските заплати и мизерния животец на простолюдието , дето търчи през глава на всеки избори да ви се надупи доброволно.
калфин тласка нацията към ликвидация

2015.05.21 | 22:55

8
Напомня се че в ерата на пълната механизация ,автоматизация и роботизация преродени като хора с е принуждават да седят до 65 години принудително на все по вредни работни места.
съмнявам се

2015.05.21 | 22:55

7
ами до тогава ще остане ли някой жив българин? по добре май апокалипсиса да идва и да си иде всичко на мястото ...

2015.05.21 | 22:55

6
Стабилизираш геноцида - мръсник долен!

2015.05.21 | 13:27

5
Калфа, що не ти спрат заплатата, да видим дали и ти няма да мърмориш за ниските заплати? Лесно е да крадеш и да се правиш на примерен гражданин(министър), ама като паднеш на Земята няма да е така...

2015.05.21 | 13:19

4
Мхаха 20 години ли ? То до 10 години половин България се е изнесла в чужбина, трябва да ви съблекат коли пред целия бг народ! ааа да не забравя... да ви бият по най-милото, да ви оставят 30 дена без храна, без вода!!! Калфин е лъжец, стоящ при Борисовия мафиот
Нарочно лишава младите от милион работни места

2015.05.21 | 11:48

3
Знае се че милиони младежи с висше и средно образование с а последния резерв за раждане и отглеждане на здрави истински БЪлгари..тези младежи са лишени от работа и доходи ..
BLACKSAILOR

2015.05.21 | 11:42

2
Къде са сега РАНОБУДНИТЕ и купът други идиоти ?Волски народ!
калфин тласка нацията към ликвидация

2015.05.21 | 11:41

1
ne e виновен младежа на снимката подават проверяващи го за нагъл геноцид спрямо народа...Поили с а го с наркотици и с а го облучили с нова американска техника.А вижте и Борисов и той за да прокарат това нагло ликвидиращо нацията решение маса отрови е поел ...

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини