Студентски протести в Чили взеха две жертви

  • 15 май 2015 09:26

  • 755
  • 0
Студентски протести в Чили взеха две жертви
© gettyimages (архив)

Двама младежи бяха убити вчера в чилийския град Валпарайсо след края на протест на студенти и преподаватели, предизвикан от реформата в образованието, предприета от президентката Мишел Бачелет, съобщи БТА, цитирайки АФП.

Жертвите - на 18 и 24 години - са били убити с огнестрелно оръжие, съобщи за местни медии Хулио Пинеда от полицията във Валпарайсо. Според очевидци по тях е стрелял 22-годишен младеж, живеещ в къща, на която демонстрантите искали да залепят плакати. Заподозреният е арестуван. Вчерашната демонстрация бе част от протестно движение в няколко града в Чили, включително в столицата Сантяго, където хиляди ученици, студенти и преподаватели участваха в протестно шествие. Спокойната атмосфера на протеста бе нарушена от сблъсъци между демонстранти с качулки, въоръжени с тояги и камъни, и силите на реда, които използваха водни оръдия. Повече от 130 души бяха арестувани.

Чилийските преподаватели искат по-добро заплащане. Учащите настояват за качествено държавно образование и реформа в образователната система, която е до голяма степен приватизирана и не е достъпна за всички. Тя е наследство от диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-1990 г.). През януари бе извършен първият етап от обещаната реформа в образованието, но още не е ясно как Бачелет ще спази обещанието си да гарантира безплатно висше образование за 70 процента от най-бедните чилийци.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
755 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини