ЕК дава още 24 млн. евро за гладуващите в Африканския рог

  • 20 октомври 2011 17:54

  • 717
  • 0
ЕК дава още 24 млн. евро за гладуващите в Африканския рог
©
Европейската комисия съобщи, че осигурява допълнителни 24 милиона евро в помощ на гладуващите в Африканския рог.
 
Досега, без да се отчита отпуснатата днес сума, комисията е осигурила 160 милиона евро за справяне с последиците от сушата в региона, предаде БНР. Отпуснатата днес сума ще послужи за доставки на храна в някои части от Сомалия, за подкрепата на недохранени деца, както и за сигурността на бежанците и хуманитарните работници от най-големия бежански лагер в света "Дадаб", разположен в Североизточна Кения. Очаква се в следващите месеци броят на настанените в лагера да достигне половин милион, се посочва в съобщението на комисията.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева повтори днес призива си светът да изрази солидарност с 13-те милиона души в региона, които са застрашени от последствията от сушата. Милиони хора в Африканския рог имат нужда от всекидневната ни помощ, за да останат живи, посочва тя, цитирана в съобщението. По нейните думи най-голяма е опасността за децата, застрашени от диария, холера, малария.

Комисарят изразява загриженост и за заплахите срещу хуманитарните работници на място, като поема ангажимента да осигури допълнителни средства в тяхна защита, тъй като те рискуват живота си, за да спасят живота на другите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини