Калфин: Нямам готовност да чакаме с пенсионните промени

  • 22 април 2015 15:30

  • 3090
  • 1
Калфин: Нямам готовност да чакаме с пенсионните промени
© Булфото

Вицепремиерът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска и министърът на земеделието Десислава Танева ще представят в четвъртък основните си идеи за въвеждане на ваучерна система за почасов труд в земеделието и на "дневни" договори.

Пред БНР Калфин обяви, че за целта спешно ще се направят промени в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта, така че още през май да се наемат сезонни работници в земеделието по новите правила.

Това, което на мен ми е важно в Кодекса на труда е по-гъвкавото работно време, сезонната заетост, възможностите за ваучерна работа и за домашни грижи, което по-късно през тази година ще се случи....Така че, максимално с отварянето на Кодекса на труда да можем да ги изчистим тези въпроси. Просто се надявам през следващите месеци да бъдат факт в България, заяви социалният министър.

Той е категоричен, че за системата е взет най-добрият опит и е адаптиран към българските условия. В началото на май Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава по пакета от промени в пенсионната система. Според министъра, след 6 месеца много подробни обсъждания на всичко, вече е време да започнем да вземаме решения, а не само да протакаме обсъжданията.

От решенията в парламента по темата ще зависи бъдещото поведение на АБВ към управляващата коалиция. Ако парламентът я бламира по някакъв начин, то това съответно ще се определи отношението на АБВ, коментира Калфин и уточни, че се надява на подкрепа в НС. Ако са честни с избирателите си, и ДПС и БСП ще видят в предишни свои изявления, разработки и т.н. голяма част от промените, които се правят сега, така че има основа за по-широко съгласие, каза Калфин.

Могат да се променят отделни параметри, но така или иначе след решението на МС, с което ще се внесе законопроектът в парламента, трябва да ни е ясно, че тогава, когато значително се промени един от компонентите, а аз предлагам над 30 мерки, това оказва влияние върху целия пакет, така че действително ще търсим съгласие по целия пакет и, действително, за нас това е важна политическа задача, коментира социалният министър.

Има постигнато съгласие за инвалидните пенсии. Взема се практика от развитите страни, според която eксперти се опитват да помогнат на хората в трудоспособна възраст да се включат в трудова дейност според възможностите си. Цялостният ремонт на Втора и Трета част от Кодекса за социално осигуряване, които уреждат пенсионните осигуровки, изискват промени, които ще отнемат няколко месеца, коментира Калфин. Аз нямам готовност да чакаме с пенсионните промени за Фондовете, допълни той

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3090 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.22 | 23:08

1
защо ни управляват комунисти турци и мутри ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини