Калфин: Целта на пенсионната реформа не е да мъчим хората

  • 01 април 2015 08:16

  • 2984
  • 2
Калфин: Целта на пенсионната реформа не е да мъчим хората
© Булфото

До края на март направихме точно това, което бяхме поели като ангажимент като законодателни промени по пенсионната реформа. Следва те да бъдат представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Засега пенсионната реформа върви по план. Надявам се до края на май целият пакет от мерки да мине на публично обсъждане и до края на юни законодателните промени да бъдат приети окончателно от парламента, добави той.

По думите му плавното покачване на пенсионната възраст до 65 г. е най-добрият вариант. Даваме възможност и за по-ранно пенсиониране, ще създадем и редица мерки за хората в предпенсионна възраст - работодатели да ги наемат, за да завършат трудовия си стаж, обясни Калфин.

Попитан с тези промени не сме ли обречени да работим "до живот", социалният министър отговори, че у нас в момента хората си получават пенсията близо 20 години, което, по думите му, няма да се промени и след пенсионната реформа. Калфин заяви, че ще с изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените ще се изчисти дискриминационния ефект от получаваните от жените по-ниски заплати.

Цялото упражнение се прави, не за да се мъчат хората и да работят повече, а да се осигурят едни по-високи пенсии в бъдеще. Ако пенсионната реформа бъде замразена, с демографията, която имаме, ни очакват мизерни пенсии, каза Калфин.

В отговор на въпрос социалният министър заяви, че не се чувства сам в правителството. Работим в екип и от страна на премиера в моя сектор ми е дадена цялата свобода, която ми е необходима. На партийно равнище диалогът куца, призна той. Политическите сили в управляващата коалиция трябва да изчистят всички противоречия помежду си, заяви още вицепремиерът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2984 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Да ама не

2015.07.14 | 17:12

2
И къде са сега тия дето получават пенсия 20 г, те се пенсионирваха на 55 и вече са изчезващ вид. Кой от нашите съвременници доживява 85 г /аз съм на 56/ . Искам пенсионните ми вноски на лична сметка по ЕГН, благодарение на управлението Ви господа, децата ми са по-зле от мен откъм трудов стаж макар че, от 18 годишни се издържат сами. Кой създаде сивия сектор???

2015.04.02 | 15:01

1
Na kogo da osigurim visoki pensii? Na tia koito nikoga ne sa plastali osigurovki?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини