Домусчиев: Борисов не опитваме да те "свалим", а атакуваме пенсионната реформа

  • 04 април 2015 17:11

  • 5662
  • 15
Домусчиев: Борисов не опитваме да те "свалим", а атакуваме пенсионната реформа
© Булфото

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, изпълнителен директор на „Хювефарма" АД и собственик на футболния клуб „Лудогорец" Разград, в разговор с Илиана Беновска в предаването „На 6-я ден" в ефира на Радио К2 заяви позиции по следните теми:

„Г-н Домусчиев, Вие сте човек, който се занимава и с голям бизнес, и с голям футбол, и в момента с най-голямата работодателска организация, Вие сте неин председател. Много отговорно ми отговорете, искате ли да свалите Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г от власт?", попита Беновска.

„Нямаме такова намерение, нашата цел не е да сваляме или да качваме някой", отговори Кирил Домусчиев. Той заяви, че на работодателските организации не им е работа да се занимават с определяне и избор на правителства, а трябва да защитават интересите на бизнеса. Политиците, независимо от коя партия са и кой е на власт, трябва да знаят, че данъците, осигуровките и брутният вътрешен продукт идват от бизнеса и има значение бизнесът дали е на светло или в сивата част. Председателят на КРИБ заяви, че с всички средства, които имат работодателите ще се борят България да върви в правилна посока и в България да се правят реформи. Намерението да увеличение с 4,5 % осигуровките за пенсия и безработица е лош сигнал за бизнеса, ще доведе до свиване на инвестициите в България и ще върне много фирми в сивата икономика. Домусчиев постави въпроса кой чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в България, където няма прозрачност и има липса на перспектива.

„Какво ще се случи във вторник, когато се очаква да има Национален съвет за тристранно сътрудничество, в който работодателите сте равнопоставен участник?", попита Беновска.

КРИБ ще изрази позицията си и аргументите си. „Убеден съм, че министър Горанов, като финансист, много добре ги разбира и съм сигурен, че вътрешно е на наша страна, и се надявам да постигнем определени компромиси по определени въпроси", отговори Кирил Домусчиев, като подчерта, че КРИБ няма да отстъпи за осигуровките и за ускорено увеличаване на възрастта за пенсиониране. От КРИБ настояват пенсионната реформа да включва мерки, които да запушат пробойните - инвалидни пенсии, разграничението и обхвата на осигурителните плащания и на тези, които имат характер на социално подпомагане, на социалните помощи не им е мястото в НОИ.

При представянето на пенсионната реформа Беновска попита Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и Бойко Борисов: „Сигурно добре знаете, че ще ви „влязат остро" и синдикатите, и работодателите, и опозицията, а защо не и коалиционните партньори. Имате ли характер и властови ресурс да издържите и докъде ще дадете на „заден ход?". Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва отговори, че добрият шофьор трябва да знае, че за да даде на заден ход, трябва да спре и тогава да даде заден, а правителството няма никакво намерение да спира, камо ли да дава заден и ще продължи напред.

„Това, което се предлага не е пенсионна реформа. Това е поредното увеличение, поредната тежест, която ще бъде понесена частично от бизнеса в България, колкото и малък да е той, а другата ще бъде понесена от работещите.", отговори Кирил Домусчиев. Той заяви, че не прави чест на едно дясно правителство, което в тригодишната си управленска рамка, която е представило в предизборната си програма и кампания и която не предвижда увеличение на осигуровки и данъци, а сега в много кратко време да сменя политиката и да забрави за това обещание, което е подвеждане на избирателите.

„Цветан Василев, Вашият призрак, призракът, който се появява от време на време в България под виртуални, вербални и други изяви. Какво делите с него?", попита Беновска.

„Аз лично нямам какво да деля с човек като него.", заяви Домусчиев. „Питам Ви, той Ви споменава, Вие реагирахте публично, но не и съдебно?, конкретизира Беновска. Председателят на КРИБ отговори, че повод за неговата реакция е изказването му на темата за олигарсите, в която коментира определени имена и допълни, че в последните години той няма нито сметки към него, нито кредити или бизнес отношения.

„Г-н Домусчиев, да скочим на една друга тема, където вие сте корифей, това Ви е един от най-добрите бизнес продукти, които, както казахте Вие, бизнесът трябва да изнася и правителството да осигури тази възможност, Вие изнасяте качествен футбол. Какво се случва в ЦСКА според Вас сега?", попита Беновска

„Не ми се говори на тази тема, мисля че това не е тема, която е в момента толкова важна", коментира Домусчиев и допълни, че за него е по-важно какви ще са реформите в пенсионната система, енергетиката, правосъдието и образованието. Той заяви, че когато имаме добра бизнес среда и силна държава, тогава ще има и силен футбол. На въпрос за новини, намерения и перспективи свързани с футболен клуб „Лудогорец", Кирил Домусчиев заяви пред Илиана Беновска в предаването „На 6-я ден" в ефира на Радио К2, че това е един социален проект, който върви по най-добрия начин и показва, че когато има бизнес логика дори в най-бедния град в държавата могат да се случват хубави неща.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5662 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.06.27 | 08:38

15
Пак всичко за сметка на работника и за по големи печалби за работодателите.Да вземат да дават по една чорба на ден,защо са ни и заплати.

2015.06.26 | 16:01

13
НАПРОТИВ ! ТИКВАТА и ГЕРБ час по - скоро ДОЛУ и в киреча ! Да идва ВОЛЕН да почисти кочината от крадците , лъжците и предателите герберастки !

2015.06.26 | 16:01

14
Не съм виждал прасе само да си чисти кочината.Нито боклук като Болен да се самоунищожава.

2015.06.26 | 16:01

12
Съвсем скоро тук ще останат Олигарси като този и изтенските работници- циганите.Голем сме ще стане тогава.
opa opa

2015.06.26 | 16:01

11
Какво му е работа на 'некъв "бизнесмен" да се бърка в социалната политика на държавата? Отговор: Няма работа ТАМ. Държавата нарежда, да го яде като всички останали граждани и да не знае много. Като стане премиер, тогава да си отваря устата.
Браво !

2015.06.26 | 16:01

10
С две ръце ще подкрепяме кадърни хора като Домус4иев !
ББ

2015.06.26 | 16:00

9
Кириле,моли се ББ да продължи да е на власт.Видя сам на какво са способни другите шахъни.

2015.06.26 | 16:00

8
Кой съсипа държавата и хората ! Кой изгони 2 млн . българи зад граница ? Тези , които я управляваха 25 г . ! ГЕРБ , БСП , ДПС , СДС , НДСВ , Реф. блок , заедно с президентите Желев , Стоянов , Първаноглу и Пастирката ! Единственият шанс за спасение е смяната на пагубния курс чрез АТАКА и СИДЕРОВ ! Другото е гибел !

2015.06.26 | 16:00

7
ДОЛУ ТЕРБ и ТИКВАТА РАПОНСКА ! Всичко което говори ВОЛЕН СИДЕРОВ се оказва истина ! И за бежанците , и за НАТО , и за Украйна , и за тока , и за земята , и за американските бази , и за златото , и за водата и за доходите , и за всичко ! ПРЕМИЕР !
р

2015.06.12 | 08:30

6
домус ти си пълен идиот!
FM

2015.06.12 | 08:30

5
Домус.

2015.06.12 | 08:30

4
Все за бизнеса мислим, и все работниците виновни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини