305 млн. лв. изплатени по схемата за качествени плодове (видео)

  • 17 февруари 2015 14:02

  • 2008
  • 1
305 млн. лв. изплатени по схемата за качествени плодове (видео)
© Булфото

Днес е започнало изплащането на 305 млн. лв. по схемата за качествени плодове, което е два пъти повече от миналата година. За първи път средствата се изплащат в средата на февруари. С тази новина министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри започна днес обзора на 100-те дни на управление на ведомството.

Над 1,8 млрд. лв. директни плащания, национални доплащания за животни, пари от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ тръгнаха от началото на нашия мандат, отчете Танева.

За 100-те дни още са актуализирани два закона - Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за  подпомагане на земеделските производители, които уреждат кампанията за директните плащания и ползването на пасищата и  мерите.

ПРСР беше върната от ЕК с над 400 забележки, които ние отстранихме и пребюджетирахме, припомни министърът.

Увеличихме средствата за биологичното производство и малките стопанства и производители, за да ги направим конкурентоспособни и жизнени на пазара, което е основната задача на програмата. В началото на юли ще отворим и мярката "Млад фермер", коментира  тя.

Законът за храните и Законът за ветеринарномедицинската дейност, наредбите за контрола за качеството на храните се доизготвят.

По отношение на горската политика няма друго правителство, което да е предприело толкова реални мерки за опазването на  българската гора и контрола върху извършваните дейности, обяви Танева. Сред мерките тя изброи близо два пъти увеличените  служители - 173 мобилни екипа в горските предприятия, както и дейностите по въвеждане на единна електронна система от  дърводобива до крайния потребител.

Въведена е и нова система за маркиране на дървесината с единен идентификационен номер.

До края на март ще са готови и двете наредби за сечищата в горите, в които ще се заложат два пъти по-щадящи гората условия  за извършване на тези дейности, докладва министърът.

По думите й увеличени са близо два пъти и защитните гори и тези, при които има потенциална опасност от наводнения. Държавните гори са 70 на сто от горската територия и те се управляват много по-добре от останалите, категорична е министър Танева.

Това, което предстои, е до края на годината се извърши административна реформа в МЗХ с основен акцент върху областните  дирекции по земеделие с цел успешно прилагане на кампанията по директните плащания. Министър Танева изрази надежда, че всички  законодателни инициативи ще бъдат приети до края на годината.

Зам.-министър Васил Грудев уточни, че 131 млн. евро не са усвоени по ПРСР, натрупани през годините. Те няма как да бъдат усвоени. Имаме обаче ясен план-график за изплащане на нетната сума на субсидията за тази година, така че да няма загуби,  добави той. До средата на годината всички бенефициенти по ПРСР трябва да са готови с проектите си, подчерта той. От 1 юли се очаква окончателно одобрение на ПРСР, но на практика тя ще стартира още април т. г. с мерките за биологично земеделие,  животновъдство и др., посочи още Грудев.

От 1 март ще започне и ваксинацията срещу болестта "син език", обещаха още от МЗХ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2008 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Богати комунисти!

2015.02.18 | 11:28

1
Голямото лапане започна! Да ни е честито другари! А народа.... ми народа кучета го яли!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини