Екоминистърът: Не можем да се борим с природата

  • 04 февруари 2015 07:26

  • 2423
  • 13
Екоминистърът: Не можем да се борим с природата
©

Няма сключен концесионен договор между правителството "Орешарски" и концесионера за ски зоната "Банско". Договорите са сключвани в последния момент и на коляно. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва в сутрешния блок на БТВ.

Експерти от МОСВ са проследявали дейностите по изпълнение на концесионния договор в годината, вече работят по извършване на анализа на текущата ситуация. Този проблем е заложен още 2001 г. В него има неточности и неясноти. Сформирахме експертна работна група и очакваме до 15 февруари да излязат те да представят доклад в Министерския съвет с предложение за решение по неточностите и неяснотите, които са заложени в концесионния договор", подчерта Василева.

"Концесионният договор е публикуван на страницата на МС. Няма сключен договор между правителството "Орешарски" и концесионера на ски зоната в Банско. Това беше решението да се възложи на министъра на околната среда и водите да подпише този договор, но няма подписан такъв", заяви министърът.

Наясно сме с напрежението, искаме нещата да се случват по законен начин. В ски зоната на Банско има валиден план за управление, който се актуализира. Трябва да подходим разумно, за да се реши проблемът, който тлее с години. Искаме да бъде защитена околната среда, като в същото време искаме да развием региона и бизнеса, посочи екоминистърът.

Национален парк "Пирин" е защитена територия, да, но тази територия не е част от зоната, в която е забранено строителството. Това е буферна зона, уточни министър Василева.

Ситуацията към момента в засегнатите от наводнението райони започва да се нормализира. В момента ситуацията е спокойна и хората са по домовете си. В района на Добрич хората са спокойни и осъзнават, че мерките които предприехме са, за осигуряване на безопасността им. Днес следобед може би те ще имат възможност да се върнат по домовете си. Хората се притесняват за домовете и животните си, но няма повод за това. Всички институции са на мястото си и си вършат работата, увери Василева.

В Елхово ситуацията продължава да е критична, призна екоминистърът.

Арогантно и цинично е да се политизира във време, в което трябва да се обединим. Промените на климата са факт. Трябва да сме подготвени. В началото на мандата ни бяха взети спешни мерки за овладяване на контрола над хидротехническите съоръжения, заяви министър Василева. Тя увери, че контролът над язовирите вече е завишен. Трябва да има ясни отговорности на концесионерите на язовирите за нанесените щети на гражданите. Нашата задача е да предприемаме мерки за предотвратяване на щетите от бедствията.

Екоминистърът отново обясни, че падналите количества дъжд са прекалено големи и ние трябва да сме подготвени за климатичните промени. Тя посочи, че "Напоителни системи" добре са стопанисвали язовирите. Отговорност се носи от всички, но трябва да и осъзнаваме динамичната хидрометеорологична обстановка. Не можем да се борим с природата, посочи Василева. Най-добрата превенция би била предприеме навременната евакуация, за да се предотвратят по-големи трагедии. Тя посочи причина за наводненията и безразборната сеч, като допълни, че контролът в тази насока трябва да се засили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2423 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Ь

2015.02.04 | 12:51

13
ЖАЛКА

2015.02.04 | 12:51

12
Не да се борим с природата,а да я пазим.

2015.02.04 | 12:51

11
Не може един "прост" човечец, живеещ на село, плачейки над разрушената си външна тоалетна, да знае, че един канал, който да улови водите от уж контролираното изпускане на язовирите, ще спаси хиляди декари населена и обработваема площ, а един министър да казва, че ето на, природата е виновна. Съжалявам, Ивелина, но се излагаш. Нужни са ти повече хидроинженери в екипа, а също и повече истина и компетентност в говоренето.

2015.02.04 | 12:51

10
Г-жо Министър , преди тази престъпна демокрация за бандити и мародери на държавата проливни дъждове са валяли без спир цяла седмица ,но нямаше наводнения и бедстващи и умиращи хора .Но имаше държава една и тя се наричаше България.Сега държавата е разделена на -ДПС,БСП,ГЕРБ АБВ.ПФ.РБ..Всяка една от тях предсавлява държава там където е на власт.Това е положението

2015.02.04 | 12:51

9
Тази нещастница Тиквата проста от коя бензиностанция я намер???
овца

2015.02.04 | 12:51

8
Спрете поголовната сеч на дървета - всички престъпници се занимават вече с дърводобив сещате ли се защо ,Защото се сече без притеснеиеПлащаш кубик режеш 10

2015.02.04 | 12:50

7
Ако беше само въпрос на природа, то Холандия отдавна да я нямаше. Нали уж за това сме хора - homo sapiens - най-висшите същества на планетата, които могат д апроменят естествения релеф на земята и да създават изкуствени снегове, планини, реки, езера. Къде ви е на вас инженерната мисъл??? Изобщо мислите ли за друго, освен как да покриете парите?

2015.02.04 | 12:12

6
Недей да се оправдаваш с климатичните промени .Човешкия фактор е причина за всяка една промяна във всичко и ти си част от този фактор .В речните корита ,не остана ни баластра ,нито пясък нито чакъл .Къде да отиде тая вода освен да залива градове и села и да разрушава мостове и да къса стени на язовири .В горите не останаха дървета и там ли причината климатичните промени .Кухи лейки сте всички
мишо

2015.02.04 | 11:53

5
С природата може да се борим чрез качествено и постоянно поддържане на инфраструктурата, така следствията от бедствията ще бъдат минимизирани.

2015.02.04 | 11:16

4
С липсата на ефективен контрол обаче трябва да можем.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини