Калоян Паргов: Готов е профилът на кандидат-кмета на БСП за София

  • 02 февруари 2015 14:13

  • 1355
  • 1
Калоян Паргов: Готов е профилът на кандидат-кмета на БСП за София
©

Едни избори не се печелят със семинари. Много по-важна е практическата работа на терен.

Това каза в интервю за БНР журналистът Теофан Германов след двудневния семинар на левицата. "Новото ръководство дава положителен сигнал с леви мерки. Въпросът е дали те са достатъчни, дали лявата същност и връщането към идейната идентичност трябва да бъде много по-смело, тъй като БСП през годините с лека ръка се отказа и от много свои традиционни избиратели в търсене на стъпки към неолибералното статукво", допълни той.

Според журналиста влиянието на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на в БСП е намаляло. Присъствието му на форума вероятно е част от предизборната кампания за нов шеф на ПЕС, коментира Германов. "Много е важно ръководството на самата БСП да покаже, че няма втори властови център. БСП е партия на устава, на традициите, така че каквито и да е опити на някой, бил той бивш председател, бил той и европейски лидер, да си помисли, че може да създаде такъв център, трябва да намерят много ясен отпор. В една партия, в която уставът има силата на закон, този устав трябва да се спазва", каза още Германов.

В Европа съществува "традиционно ляво" и "протестно ляво", което е по-радикализирано, коментира Германов. "Ако БСП съумее да поеме част от по-радикалните леви искания на социални групи, това ще увеличи влиянието ѝ", категоричен беше той.

Ръководителят на столичната организация на БСП Калоян Паргов припомни, че организацията вече е посочила приоритетите си за 2015-а г. "На първо място, това е за цялата партия, ясно идентифициране в лявото пространство чрез позиции, чрез предложения, чрез алтернативи на сегашното управление, не само в местната власт, но и в НС на национално равнище. Второ, да продължи процесът на организационно оздравяване и обновление. И трето – подготовката за местните избори, тъй като това е една много сериозна битка за оцеляването на партията. И поглед в бъдещето", каза Паргов.

Готов е профилът на кмета, който социалистите ще предложат за кмет на София. Фигурата трябва да отговаря на три условия, сподели Паргов. "Първият въпрос е тя да бъде достатъчно харесвана и подкрепяна и да има рейтинг поне над 10–15%. Второ, този човек да става за кмет на София според нашите членове и симпатизанти. Третото – да бъде избираем и да трупа гласове, защото основната ни задача, с която отиваме на тези избори в София, е да не допуснем отстъпление от позициите ни в местното самоуправление, тъй като следващият Столичен общински съвет вероятно много ще прилича на този парламент и тази конфигурация на раздробеност и липса на единно мнозинство", допълни той. В София наистина се случват много неща, но малките проблеми на обикновения човек се закърпват, коментира Паргов. БСП ще търси комуникация с гражданите в социалните мрежи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.03 | 04:04

1
Ама тия наистина ли си вярват че могат да спечелят в София.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини