Греков: 357 000 дка пшеница са засегнати от наводненията

  • 24 юни 2014 07:57

  • 1348
  • 1
Греков: 357 000 дка пшеница са засегнати от наводненията
©

Засегнатите от наводненията площи с пшеница са над 357 000 декара. Това съобщи в сутрешния блок на БТВ министърът на земеделието и храните Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по.

Не цялата реколта от тях обаче е загубена, на голяма част от тези площи пшеницата е полегнала. Това означава, че ще бъде по-трудно прибирането й, ще отнеме повече време. Това обаче не означава, че тя ще бъде с лошо качество и че цената на хляба трябва да се повиши, уточни Греков. Няма опасност да ядем хляб от фуражно зърно, ще ядем качествен хляб, категоричен бе той.

За съжаление нараства процентът и на пропадналите площи – тези, от които няма да бъде добита никаква реколта – 57 000 декара. Тази година се очакваше рекорден добив – 4-5 млн. Тона пшеница. За съжаление обаче след наводненията, по наши данни, добивите могат да бъдат с до 25% по-ниски от очакваното, посочи земеделският министър.

По думите му незаконната сеч в "Аспарухово" не е причина за трагедията. Министърът коментира, че за сечта има задържани и осъдени. В отговор на въпрос роми ли секат незаконно, Греков каза, че не може да разделя по подобен начин "похитителите на гората".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
onq s konq

2014.06.24 | 08:50

1
На кой му пука какво ще ядеш бе министре !Важното е колко ще иэнесем и на каква цена!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини