Националист става белгийски премиер?

  • 22 май 2014 10:54

  • 1540
  • 3
Националист става белгийски премиер?
© gettyimages

Председателят на белгийската партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вейвер заяви официално намерението си да оглави следващото федерално правителство след изборите в неделя.

Мога да допусна, че след изборите ще се случи така, че да се наложи да поема поста на министър-председател, но си представям да се случи и друго, заяви той в телевизионно интервю. Макар това да не е най-категоричната заявка за следващ премиер, е стъпка напред, след като Де Вейвер бе разобличен наскоро от свои политически партньори, че е основна причина за кризата, оставила Белгия без правителство 541 дни. По техните свидетелства тогава той не е искал да бъде министър-председател и отначало сам е предложил за този пост настоящия премиер социалист и франкофон Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е.

Де Вейвер заяви, че по-важно от това кой ще бъде премиер е да бъде приложена политиката на НФА - за пристъпване към конфедерация, за ограничаване на социалните разходи, за премахването на годишното автоматично индексиране на заплатите, за по-строги изисквания към чужденците. В телевизионното студио, където направи тези изявления, Де Вейвер бе придружен от втория в своята партия - Лизбет Хоманс, ръководител на социалните служби в Антверпен, която се очертава като силната амбициозна жена до най-популярния политик в страната.

Де Вейвер желае след изборите в неделя фламандските партии да се обединят около общи интереси, които заедно да защитават в преговорите с валонските франкофони, а да не се пристъпва към преговори "на четири очи". Тази идея не среща подкрепа във всички фламандски партии, а скорошно проучване показа, че въпреки първенството на НФА сред предпочитанията на избирателите, фламандците виждат като нов премиер настоящия държавен секретар по миграцията Маги де Блок (Открити фламандци и демократи). Самата Де Блок заяви в интервю, че е изтощена и
предпочита живота в опозиция, за да може "да прави каквото си иска". Подкрепата за Де Блок е свързана с това, че само за две години успя да намали с 40 на сто броя на новодошлите в Белгия чужденци и рязко да ограничи разходите за имигрантите.

Заявената премиерска кандидатура на Де Вейвер не се приема за чиста монета от всички наблюдатели, най-малкото заради нестабилното му здраве - в последните месеци на два пъти той бе приет по спешност в болница с остри дихателни проблеми. Неговото физическо състояние днес изглежда добро, но вероятно е свързано с радикалните мерки, които неотдавна прие за външния си вид - отслабна с 30 килограма за три месеца.

Последвайте канала на

БТА
1540 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.05.23 | 11:04

2
ВОЛЕН ПРЕМИЕР ! ОРБАН ПРЕМИЕР ! Льо ПЕН ПРЕМИЕР ! НЕИЗБЕЖНО Е ! ТОВА е ПЪТЯТ ! С № 20 !

2014.05.23 | 11:04

3
ne mersi, ataka sa turci
No20

2014.05.23 | 11:04

1
СЕГА В БЕЛГИЯ, ПОСЛЕ И В БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини