Белгия изпада в криза след вота за ЕП?

  • 07 май 2014 11:53

  • 1692
  • 0
Белгия изпада в криза след вота за ЕП?
©

Дни преди предстоящите в Белгия избори за местна власт, Федерален и Европейски парламент, Белгия изглежда на прага на още по-голяма криза след събитията от 2010-2011 г. заради ярък разрив между водещи национални политици.

В последните дни тонът се покачва, като първи с нападките си се открои вицепремиерът Дидие Рейндерс (Реформаторско движение). В телевизионен дебат той заяви, че при управлението на социалистите в отсъствието на реформаторите в края на 90-те години на миналия век държавата се е намирала в хаос и свидетелство за това са били отвличанията на деца. По неговите думи тези проблеми са били преодолени с влизането във властта на реформаторите.

Думите на Рейндерс предизвикаха вълна от възмущение и бяха определени като недостойни, още повече, след като бяха произнесени от заместник на премиера социалист Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е. Рейндерс обясни, че е бил неправилно разбран, както и че е казал това в края на дебата и е бил "отрязан" заради приключването на предаването, а така мисълта му останала недоизяснена. Утре предстои да бъде излъчено телевизионно предаване, в което събеседници ще бъдат представители на две от основните фламандски партии. Цитати от техните изявления вече бяха разпространени в някои медии. По техните думи около правителствената криза, продължила 541 дни, отношенията между фламандските политици са се изострили дотолкова, че днес вече някои от тях не общуват изобщо.

Бившият председател на партията Открити фламандски либерали и демократи (ОФЛД) Александър де Кро за пръв път заявява, че Барт де Вевер, председателят на най-голямата политическа сила в страната Нов фламандски алианс (НФА), не е искал да бъде премиер, след като спечели изборите преди четири години. Това изявление отчасти обяснява провалите на двата проучвателни мандата на Де Вевер, както и последвалото му избиране за кмет на Антверпен. То отчасти дава нов прочит и на обявените вече намерения на фламандците да подкрепят евентуално не Де Вевер, а Маги де Блок (ОФЛД), настоящ държавен секретар за бежанците, имиграцията, общественото приобщаване и борбата с бедността, за следващ премиер.

Председателят на Християндемократи и фламандци Утер Беке, с чиято решителна подкрепа бе съставено настоящото правителство, заявява в интервю, че не може да има доверие на Де Вевер. Беке уточнява, че вече дори няма неговия телефонен номер. Де Вевер отговаря, че той също няма доверие на Беке, дори като човек.

Последвайте канала на

БТА
1692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини