Бесят бременна в осмия месец жена, защото отказва да приеме Исляма

  • 20 май 2014 07:07

  • 6008
  • 11
Бесят бременна в осмия месец жена, защото отказва да приеме Исляма
©

Американец със судански произход се върна по спешност в родината си, за да спаси своята съпруга, която е бременна в осмия месец, след като тя бе осъдена на смърт. Мириям Яхия Ибрахим Ишаг, 27-годишна лекарка, е обвинена в прелюбодейство заради това, че се е омъжила за християнина Даниел Уани, суданец с американско гражданство, който живее в Ню Хампшир.

Първоначално жената бе осъдена на 100 удара с камшик, защото съдът в Судан не призна брака й с Уани, защото според суданското законодателство Ишаг е мюсюлманка. Бременната жена, която има малък син, впоследствие е осъдена на смърт, след като е била призната за виновна във вероотстъпничество, защото е приела християнството. Съдебното решение от миналата седмица доведе до силен международен отзвук.

Съдът в Судан смята Ишаг за мюсюлманка, защото баща й е бил суданец мюсюлманин. Въпреки това, жената е отгледана от майка етиопка християнка, след като той я изоставил. Изпълняването на присъдата е отложено до раждането на детето й.

Уани в момента живее в Манчестър с брат си Габриел, който разказа пред Ей Би Си, че брат му се е върнал в родината си, за да направи всичко възможно да спаси съпругата си. „Моля се на Господ. Убеден съм, че той може да направи чудо. Всички са депресирани. Просто не е за вярване. Всички сме в шок“, каза още той.

Габриел Уани каза още, че брат му е в семейния дом в Хартум, където се опитва да работи заедно с посолството на САЩ по обжалването на присъдата на съпругата му. Даниел Уани се страхува за живота си, каза още брат му. Според него, той е следен.

Габриел Уани разказа пред „Юниън Лийдър“, че той и брат му са дошли в САЩ през 1998 година, за да избягат от войната в Судан. Даниел Уани е американски гражданин от 2005 година, а миналото лято се е върнал в Судан, за да организира преместването на сина му и съпругата му в Ню Хампшир.

При произнасянето на присъдата миналия четвъртък съдия Аббас ал Халифа попита бременната жена и майка на едно дете, дали ще се върне към Исляма, но тя отказа. „Аз съм християнка“, каза тя, след което бе произнесена и смъртната присъда.

След произнасянето на присъдата съпругът й Даниел Уани каза пред Си Ен Ен: „Обезнадежден съм. Не знам какво да правя. Само се моля“. Говорител на суданското правителство заяви, че присъдата може да бъде обжалвана на по-висока инстанция.

Пред сградата на съда около 50 хора проведоха демонстрация под лозунга „Свобода на религиите“, докато ислямисти празнуваха присъдата, скандирайки „Аллах е велик“.

Ишаг бе арестувана на 7 февруари заедно с 20-месечния си син и откарана в женски затвор. Предполага се, че тя е била задържана по сигнал на роднина, който съобщил на властите, че тя се е омъжила са християнин. Според суданското законодателство, Ишаг е мюсюлманка, защото е родена в Судан и бракът й с християнин е престъпление.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6008 11

Коментари 11

Добави коментар
niakoisi

2014.05.22 | 19:59

11
Неразумно човечество, кога ще стигнеш до извода,че Бог е един за всички и ще престанеш да убиваш в Негово име...
ll

2014.05.22 | 15:02

7
Тези са болни мозъци, превръщат една религия в смърт или робство... а сме 21-ви век.
Ицо

2014.05.22 | 16:47

10
Католиците също са налагали смърт на неприелите го, както и православието е налагало смърт на богомилите, ама това мисля, че липсва по учебниците. Всичките официални-държавни религии са инструменти на Сатана, предназначени за хората да забравят кой е Йехова - Бог, истинският и любещ създател. Ето какво се получава, когато се скрие от Ватикана името на Бога - ЙЕХОВА, на над 6000 места в свещенното писание и се замени с титли като "Господар, Господ-бог" и т.н. Това е причината да няма мир и прави така наречените "христяни" - псевдохристяни, а мюсюлманите - невярващи в откупа на сина - псевдовярващи тирани!
veka

2014.05.22 | 15:03

9
А къде са щатите?!!! Нали се месят навсякъде? Или тук няма келепирец?!! Защо не се намесят в тази страна на безчинства и жестокост, поради религиозна нетърпимост на фанатизираните ислямисти?
Петров

2014.05.22 | 15:02

8
Дайте идея как да помогнем, не с гневни изблици, а конструктивно. Няма време! Може би с обръщение към Папата? Не знам. Къде избиват мюсулмани само заради религията им?

2014.05.22 | 14:43

4
Преди са избивали, но в 21-ви век вече не. Въпроса е че там се е случило обратното в много страни. Развивали са си се нормално и е нямало такива неща, жените са учили и са си ходели с къси поли и без забрадки дори до към 1990-те. Тогава изведнъж се появяват талибаните в Ирак и разни други религиозни организации в съответните страни. Много интересно кой ги е финансирал тези организации - аз залагам на САЩ. В крайна сметка те имат най-много полза от дестабилизацията на региона. Петрол...
бекона

2014.05.22 | 14:43

6
аве,тия са болни,бахти исляма

2014.05.22 | 14:43

5
Чисто хронологично, в развитието си ислямът е още във времето, съответстващо на светата инквизиция при християните.
Илия - Вежди

2014.05.22 | 14:22

3
Винаги съм твърдял, че Судан остро се нуждае от .....едномесечни наситени бомбандировки
Vlad

2014.05.22 | 05:49

2
Бог прощава ..."манго"не!
Бай Юнал

2014.05.22 | 05:48

1
Въпреки името ми аз съм християнин и нямам нищо против мюсулманите.

Добави коментар

Водещи новини