КЗК погна ЕРП-тата за злоупотреби

  • 13 май 2014 11:39

  • 3063
  • 6
КЗК погна ЕРП-тата за злоупотреби
©

Комисията за защита на конкуренцията предяви на „ЧЕЗ разпределение България" АД, „ЕВН България електроразпределение" ЕАД и „Енерго-про мрежи" АД твърдения за извършено нарушение на чл. 21 от ЗЗК.

То се състои в злоупотреба с господстващото положение на дружествата във връзка с определяне и налагане на необосновано високи цени на достъп до стълбовата електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията.

Предмет на производството са условията, при които електроразпределителните дружества (ЕРП) предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовата мрежа ниско напрежение за разпространение на телевизия, интернет и телефония.

Стълбовата мрежа е собственост на ЕРП и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия. Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП. Нещо повече, поддържането на ЕР мрежа е за сметка на приходите от основна дейност. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

Пазарният анализ установи, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната мрежа за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. ЕРП отчитат едни и същи разходи и в лицензионната, и в допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната ЕР мрежа. А това необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3063 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.01.06 | 06:53

6
САМО ВОЛЕН ! ДОЛУ ЕРП - тата ! ОРБАН ги изгони ! Плевнелиев ги защитава ! ГЕРБ са ПРЕДАТЕЛИ !ДОЛУУУ !

2015.01.06 | 06:52

5
Шибаното ЕРП...т.е бившият Е.О.Н без моето съгласие ми смени трифазните, медни проводници...15метра-6кв. от стълба до електромера с алуминиеви, като ми твърдяха, че били по-добри...да-бе-да и затова после загубите станаха по-големи и хоп...ето ти ново перо в сметката. Когато им казах, че са купени от мен...казаха "ами ако си ги искаш, ще трябва да ни платиш новите за около 100-тина лв". И после какво става с разликата в цените мед -алуминий...ами само аз ли съм??? Долни крадци!!! Имало КЗП...друг път!!!Имало държава...да, ама -не!!!

2014.05.14 | 09:55

4
пощальонкьта,или другарката стойна кога ще взима лицензи не разбра ли че ерп не са балъци и няма да им напълнат хазната .
Аз

2014.05.14 | 09:55

3
Именно! Провалиха се с опита с ДКЕВР и сега ще пробват с КЗК?! Пълни глупости!

2014.05.14 | 08:45

2
Помнете ми думата---с такива популистки глупости,комунистите ще ни докарат режим на тока! Те това много го умеят!

2014.05.13 | 16:19

1
Тук става въпрос ЕРП-тата да намалят наемите на други кожодери , като интернет доставчици , кабелни и др. , не става въпрос за нас хората.

Добави коментар

Водещи новини