ЦИК отряза коалицията на Найден Зеленогорски

  • 06 септември 2011 10:40

  • 1507
  • 1
ЦИК отряза коалицията на Найден Зеленогорски
©

Централната избирателна комисия е отменила регистрацията на Коалиция "Заедно за Община Плевен" за участие в изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г. Това е записано в решение на комисията от 5 август тази година. Решението за отмяната е вследствие на подадени жалби от БСП чрез Любомир Петков-председател на Общинския съвет на БСП-Плевен, за нарушения на Изборния кодекс при регистрацията на местната коалиция в ОИК Плевен.

До тази ситуация се стигна след като веднъж вече с решение от 28 август 2011 ЦИК отмени регистрацията на коалицията на Найден Зеленогорски. Тогава това се случи след подадена от ВМРО - БНД жалба. Според ЦИК Общинската избирателна комисия в Плевен не е съобразила законовите забрани, като е допуснала неправилна регистрация на местна коалиция „ЗАЕДНО ЗА ОБЩИНА ПЛЕВЕН („СДС", „ДСБ", „ОЗ", „БСДП", „РДП", „ВМРО - НИЕ", „ОДС")". В наименованието на коалицията политическа партия „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО" е изписана с абревиатура, повтаряща наименованието на друга партия - ВМРО - БНД. В тази връзка ЦИК задължи ОИК в община Плевен да даде указания на представляващия местната коалиция в 3-дневен срок да отстрани констатираните непълноти.

На 29.08.2011 г. с изх. № 30 от 29.08.2011 г. ОИК-Плевен е връчила указания на Стефан Ганев, с които му дава 3-дневен срок за представяне на ново решение на местната коалиция, в което да се съдържат пълните наименования на включените в нея партии, както и нови заявления за регистрация на коалицията, се казва в съобщение на интернет страницата на ЦИК.

По-късно със решениеия № 110 и 111 от 30.08.2011 г. ОИК - Плевен, е регистрирала местна коалиция „ЗАЕДНО ЗА ОБЩИНА ПЛЕВЕН (СДС, ДСБ, ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, БСДП, РДП, "ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО", коалиция „ОДС - ОБЩНОСТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ")" за изборите за кмет, за общински съветници в община Плевен на 23 октомври 2011 г. С решение № 112 от 31 август ЦИК е регистрирала местна коалиция за участие в изборите за кметове на кметства в с. Беглеж, с. Бохот, с. Брестовец, с. Бръшляница, с. Буковлък, с. Върбица, с. Гривица, с. Дисевица, с. Коиловци, с. Мечка, с. Николаево, с. Опанец, с. Пелишат, с. Радишево, гр. Славяново, с. Търнене, с. Ясен, община Плевен, на 23 октомври 2011 г.

В жалбите си до ЦИК, Любомир Петков твърди, че решенията на ОИК-Плевен, са незаконосъобразни и постановени в пряко нарушение на императивните разпоредби на Изборния кодекс. Твърди се, че към 28.08.2011 г. включително местна коалиция „ЗАЕДНО ЗА ОБЩИНА ПЛЕВЕН (СДС, ДСБ, ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, БСДП, РДП, "ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО", коалиция „ОДС - ОБЩНОСТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ")" не е разполагала с валидно взето решение за създаването си, тъй като представеното решение е от 29.08.2011 г., т.е. след преклузивния законов срок за регистрация. С жалбите се иска отмяна на решения № 110 и 111 от 30.08.2011 г. и № 112 от 31.08.2011 г., като незаконосъобразни.

Последвайте канала на

Novini.bg
1507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бобо

2012.12.23 | 00:26

1
СДС навремето направиха същия номер на Царя, като го принудиха да се яви на парламентарни избори (не на местни - градски) чрез женската партия на В. Драганова. Сега им се връща за мръсотиите, които са творили в миналото.

Добави коментар

Водещи новини