Изборен куриоз: Зеленогорски се бори срещу коалиция "За Зеленогорски"

  • 05 септември 2011 18:46

  • 1988
  • 0
Изборен куриоз: Зеленогорски се бори срещу коалиция "За Зеленогорски"
©

Централната избирателна комисия остави без уважение жалбите на кандидата за кмет на Плевен Найден Зеленогорски срещу регистрацията на местна коалиция от партии с наименование „ЗА ЗЕЛЕНОГОРСКИ", съобщи Дарик. Местната коалиция „ЗА ЗЕЛЕНОГОРСКИ" е регистрирана за участие в местния вот на 23 окромври в Общинската избирателна комисия Плевен. Наименованието е утвърдено да се изписва в бюлетината за общински съветници и в бюлетините за кметове на кметства.

"Жалбоподателят твърди, че в Национална база данни „Население" съществува само един запис на гражданин на Република България с фамилия Зеленогорски и това е самият той с име Найден Маринов Зеленогорски... Понастоящем е кмет на община Плевен в трети пореден мандат и ще се кандидатира отново за кандидат за кмет на общината и като водач на листа за общински съветници от местна коалиция от партии „ЗАЕДНО ЗА ОБЩИНА ПЛЕВЕН („СДС", „ДСБ", „ОЗ", „БСДП", „РДП", „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО", „ОДС")". Поддържа, че неправилно регистрираната местна коалиция "ЗА ЗЕЛЕНОГОРСКИ" използва без негово знание и съгласие името му, което е некоректен опит за въвеждане в заблуждение на избирателите. Настоява за отмяна на оспорваните решения на общинската избирателна комисия", поясняват от ЦИК.


От там обаче намират подадената и разгледана жалба за неоснователна, като поясняват: "Разпоредбите на Изборния кодекс допускат местна коалиция от партии да има свое наименование, прието от участващите в състава на коалицията политически партии и утвърдено с решението за образуване на местната коалиция или с последващо решение. Законовите норми са предоставили свобода на политическите партии да избират наименованието на коалицията. Законовите ограничения се отнасят до повторенията в наименованието или абревиатурата на партиите, участващи в състава на коалицията. Разпоредбите на Изборния кодекс не предвиждат други ограничения, включително и за използване имена на физически лица".

От ЦИК са категорични, че към момента на регистрация на местната коалиция „ЗА ЗЕЛЕНОГОРСКИ" общинската избирателна комисия не е регистрирала друга коалиция със същото или друго подобно наименование, поради което не е имала основание да откаже регистрацията на местната коалиция от партии с подаденото наименование.

Централната избирателна комисия счита, че с обжалваните решения не са засегнати императивни законови правила, свързани с наименованията на местните коалиции от партии, участващи в изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Последвайте канала на

Novini.bg
1988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини