Животновъдите недоволстват заради цената на агнешкото

  • 14 април 2014 13:25

  • 2110
  • 1
Животновъдите недоволстват заради цената на агнешкото
© Булфото

Слаба търговия на агнета преди Великден предизвика масово недоволство на животновъдите в Североизточна България, пише "Труд".

Преди години животновъдите са продавали агнетата за 7 лв. на килограм живо тегло, то сега масовата цена е между 4 и 5 лева, която според стопаните не покрива дори разходите им. Конкуренцията на румънските агнета, които се продават за 3 лева за килограм подбива цените на родните животновъди.

„Обаче румънецът взема много голяма субсидия - двойно-тройно по-голяма от нас. И на него му отърва да дава агнето по-евтино. И на нас ще ни отърва, и ние ще го дадем на 3-4 лева, но субсидии нямаме, като тях”, обяснява животновъд.

Затова все повече овчари решават да се откажат от поминъка си.

Хората от добруджанските села коментират иронично, че са се изморили да продават агнета за Катар, както им обещаваше държавата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2110 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ганьо

2015.04.10 | 16:56

1
На българските животновъди ,колкото по-вече даваш субсидии те толкова повече вдигат цената и за това докато не направят като румънците никакви субсидии.Ирумънците взимат субсидии колкото българските животновъди ,Лъжа е ,че те са взимали по-вече .Взимат колкото българските и дават кг живо за 3лв, а българския хитрец бай ганьо за 6-7 лв ,двойно повече

Добави коментар

Водещи новини