Ангел Найденов: Модернизацията на армията бе отлагана прекалено дълго

  • 03 април 2014 13:38

  • 1304
  • 6
Ангел Найденов: Модернизацията на армията бе отлагана прекалено дълго
© Булфото

Министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен каза, че трябва да бъде реализирана прекалено дълго отлаганата модернизация и технологичното обновление на въоръжените сили. Всеки вложен лев в отбраната трябва да носи максимални способности, заяви Найденов на международна конференция "Бъдещето на НАТО" в София.

Министърът напомни, че способностите се изграждат с достатъчно инвестиции и трайното намаляване на бюджета за отбрана се отразява негативно на усилията на МО да осигури необходимото ново въоръжение и техника. Освободените в резултат на  болезнените реформи ресурси не бяха реинвестирани в необходимата модернизация на армията и постигане на декларирани способности, а бяха пренасочвани към националния бюджет и към други бюджетни системи, посочи Найденов, отчитайки и тази потребност. По  думите му обаче тази практика трябва да бъде преустановена, особено предвид актуалните предизвикателства пред сигурността.

Следващото десетилетие трябва да посветим на това да направим въоръжените ни сили още по-ефективни, със значителни и много по-големи потенциал и способности, заяви Найденов. По думите му необходимостта от реализиране на поетапна дългосрочна и ресурсно осигурена програма за модернизация и технологично обновяване на въоръжените сили повече не може да търпи отлагане.

Ядрената и химическата безопасност и защита, медицинското осигуряване, киберотбраната, участие в съвместното многокомпонентно разузнаване Найденов посочи като сфери на възможна специализация на България в рамките на Алианса.

Той припомни извършените реформи, пълната професионализация на армията, чиято оперативна съвместимост със силите на съюзниците е била повишена. По думите му членството в НАТО даде по-голяма увереност на инвеститорите, което доведе до повишена икономическа динамика и развитие в годините около приемането ни в Алианса, и възможности за възходящо развитие и модернизиране на страната.

Министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, каза, че  приемането на България за пълноправен член на Северноатлантическия съюз през 2004 г. беше ключов момент от демократичния преход на страната и повод за национална гордост и самочувствие. Той отбеляза, че през изминалите 10 години България се доказа като надежден съюзник и се утвърди като активен участник в политическия диалог и операциите на Алианса.

В политически план членството на България в НАТО е потвърждение на логиката на европейската интеграция и въпрос на участие на страната в най-динамичния и фундаментален процес в сферата на евроатлантическата сигурност, отбеляза той. Във военностратегически план това членство се определя както от запазващия се потенциал на съюза да гарантира сигурността на своите членове срещу традиционните заплахи, така и от способността му да реагира ефикасно срещу нововъзникващи заплахи и рискове, подчерта Вигенин.

Засилването на регионалната сигурност и стабилност беше една от основните ползи от членството ни, подчерта външният министър. Днес НАТО е изправен през различни рискове и заплахи, изискващи нов и адекватен подход. Справянето с новите предизвикателства пред сигурността трудно може да бъде обезпечено единствено с национални средства, което налага създаването на общ, съюзнически подход, подчерта министър  Вигенин.

В изявлението си той отбеляза и стратегическото партньорство на НАТО с ЕС. Кризата в Украйна постави на изпитания стратегическото партньорство с Русия, каза министърът. Оттук нататък ще трябва да се търсят решения за намиране на правилния път напред, който  да гарантира запазване на международния мир и сигурност и избягването създаването на нови разделителни линии, допълни Вигенин.

Помощник-генералният секретар на НАТО Тери Стаматопулос каза на форума, че като член сега България се радва на равнище на сигурност, което иначе не би постигнала. В рамките на Алианса България може да бъде сигурна, че при възникване на нови заплахи и предизвикателства, тя няма да се пребори с тях сама, посочи Стаматопулос. Той даде висока оценка за приноса на България в Афганистан и в други операции. По думите на помощник-генералния секретар, България се утвърди като верен и лоялен, твърд  съюзник.

Бившият премиер Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица припомни ситуацията около приемането на България за член на НАТО и отбеляза, че е трябвало да се преговаря по един спокоен начин, без да се залита и с непремерен ентусиазъм да се хвърлим от едната крайност към другата. Това не беше разбрано от много хора, отбеляза той.

Посланикът на САЩ в България Марси Рийс посочи, че днес България е по-силна като член на НАТО и Алиансът също е по-силен. Заедно ние се изправяме пред заплахите, отбеляза тя и посочи, че България е предприела много важни реформи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1304 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.04.03 | 21:49

6
Как не съм забелязал че имаме армия !

2014.04.03 | 21:49

5
И веке нема нужда от такъва, оти нема... армия!

2014.04.03 | 21:48

4
За коя армия става дума? да не е за батальона наемници с натовски униформи скучаещи по заведенията около казармите?

2014.04.03 | 21:48

3
Мижи да те лажем !
FM

2014.04.03 | 21:40

2
Модернизация трябва. Но ще трябва да измислите нещо, конкурентно - срещу целия свят. За да разберат че имаме капацитети, а не тикви.
rossen4i4o

2014.04.03 | 17:53

1
а нещо за заплаха от извънземни няма ли да закупите ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини