Станишев: А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?

  • 19 март 2014 09:51

  • 13312
  • 86
Станишев: А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?
© Булфото

Надявам се да получим най-голямо доверие от хората на предстоящите избори за Европейски парламент, заявява в интервю за "Труд" лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Според него основното противопоставяне ще бъде между БСП и ГЕРБ, а "всички останали сюжети с нови партии са по-скоро гарнитура в това голямо противопоставяне".

"Трябва ясно да кажем, че резултатите ще повлияят в немалка степен върху политическата ситуация в страната. Няма фатализъм. Но ако БСП получи убедителен резултат, на правителството ще му е по-лесно да реализира тази програма, която ние излъчихме. По-убедително ще се случват политиките за социално размразяване, за предвидима държава, за възстановяване на икономиката. Правителството ще получи по-голяма увереност. И обратното. Успехът на ГЕРБ на тези избори би довел до дестабилизация на ситуацията. Ново самочувствие ще получат силите на реванша. Затова всеки трябва да си зададе въпроса иска ли ГЕРБ да се върне на власт и Борисов отново да е премиер, или не иска", категоричен е той.

Станишев, който е роден в Украйна, подробно обяснява позицията на БСП за кризата там. "Не очаквайте България да бъде сред "ястребите" в Европейския съюз (ЕС) по отношение на Русия. Ние ще се опитаме да бъдем глас на разума и на търсенето на политическо решение", смята соцлидерът.

Според него българската позиция най-много се доближава до тази на Германия. Станишев не крие, че на заседанието на Националния съвет на БСП в събота е имало тричасова разгорещена дискусия по темата "Украйна". "Когато говорим за нашите избиратели и тяхната позиция, да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?! Затова смятам, че в нашата позиция за ситуацията в Украйна се опитваме да погледнем на проблема в дълбочина. Очевидно е, че в Украйна имаше много рязка смяна на властта, част от нея не протече по най-легитимния начин", казва още лидерът на БСП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13312 86

Свързани новини

Коментари 86

Добави коментар
bj.

2014.03.26 | 19:36

86
Стига с това Кърджали бре!! Там живеят само БЪЛГАРИ, независимо от това, че са с друго вероизповедание!!! Религията не определя националността-НАБИЙТЕ СИ ГО В КОФИТЕ!! Особено вие-тъпите политици, които обичате да популизирате с грешни понятия нещата!! Аз съм будист по религиозна принадлежност, но съм БЪЛГАРИН, а не непалец!!! Престанете да лъжете, че в България живеят турци!! В българия има БЪЛГАРИ, изповядващи ислям-това е истината, и те обичат България повече дори от православните християни!!

2014.03.26 | 19:34

85
Ама много си заблуден. Хората от този регион отъждестватяват религията с националност т.е. мусулманин за тях е еквивалентно на турчин. Не го ли гледа по телевизията?
Българин

2014.03.20 | 19:55

79
То както е тръгнало по разсъжденията на Станишев ако всички изселници (например сирийци,авганци и д.р.) се съберат в една община и си направят общност после могат да претендират и за територия от държавата.Ами има закони за такива случаи и те се правят точно от хора като Станишев.Затова в България живеят българи.Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее,работи и яде в България трябва да говори български език и трябва да уважава и спазва българските закони.Ако някой иска Шериат ,съветвам го да отиде в държавите,където това е държавен закон.България не се нуждае от разделения. България няма да предостави специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо нечии желания,независимо колко силно им се иска на някой хора и повтарят крещейки думата дискриминация.
бай Благой

2014.03.21 | 11:07

84
Можеше да отбележиш, че перефразираш Путин! Но иначе си напълно прав! 100% подкрепа!
Волен Сидеров

2014.03.21 | 00:35

83
Станигейчо, пак се излагаш. Ходи си целувай местанчо и не се занимавай с политика.
dpn

2014.03.20 | 21:14

82
Ако продължават така да ни управляват може не само Кърджали да поиска референдум.

2014.03.20 | 19:57

81
Атака и Волен знаят как ще се проведе мирен и демократичен референдум в Кърджали. Те са тези, които най-много желаят да продадат Кърджали на Турция.

2014.03.20 | 19:56

80
Kakva Germania? Bulgaria niama interes da e protiv Rusia. 85% ot gazta idva ot tam. Po dobre li shte e da sme zavisimi ot turcite ili ot rumancite, kakto e planirano da 2 godini??? Koi sa America ili Evropeiski saiuz da nalagat globi I da otxvarliax Russia ot grupata na G8. Americancite razbutaxa celia sviat za da sledvat samo svoite interesi I da imat kontrol nad vsichko.

2014.03.20 | 19:54

78
Колко много трябва да си тъп за да сравняваш Крим с Кърджали.Крим е автономна република в Украйна а Кърджали е град в държавата България.Изобщо не може да се прави сравнение между двете неща.Нали го хвалите колко бил умен и учен Станишев а сега доказва колко е тъп.

2014.03.20 | 19:54

77
ОК Референдум за Кърджали със задължително гласуване на всички български граждани в цялата страна! А? Така добре ли е?
Един Глупак

2014.03.20 | 19:53

74
"Станишев: А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?" Кой политик, от съседните ни държави, ще си позволи да произнесе тези думи, от Турция ли, от Гърция ли, от Сърбия, Македония и Румъния ли!!!???!!! Ма това, нашето, го нема даже и в книгата, на Гинес!!! Не политици а престъпници, не народ а мърша!!!

2014.03.20 | 19:54

76
Не, народът не е мърша! Мърши го управляват и то небългари!
Втори Глупак

2014.03.20 | 19:54

75
Ма защо се чудиш, щом в българският парламент може да се изкаже откровен турски терорист, защо да не се изкаже и украински такъв!?!
stoiko

2014.03.20 | 19:53

73
Svinja bolseviska,ne izopa4avaj mislite na Apostola,v Balgaria vseki e svoboden 4ovek i vseki trjabva da spazva zakonite na tazi darzava.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини