Нивите поевтиняват

  • 07 март 2014 08:50

  • 2945
  • 1
Нивите поевтиняват
©

"Код червено" за опасност от изкупуване на българските земи от чужденци беше обявен в края на миналата година.

Причината за тревогата беше отпадането на забраната за закупуване на ниви от чужди граждани от началото на 2014 г. Повече от 2 месеца по-късно обаче стана ясно, че опасенията, че богати чужденци ще изкупят земята ни, са били също като алармата, че българи и румънци ще окупират работните места във Великобритания. Нито едната, нито другата прогноза се сбъднаха.

Въпреки това парламентът се зае да изготви допълнителни правила, които да гарантират, че чужденците няма да изкупят нивите ни, припомня вестник "Стандарт".

Основното условие, което поставя проектът, внесен от шефа на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, е за 3-годишна уседналост на лицата или фирмите, които искат да купуват наши ниви. Целта е по този начин да се подсигурим, че евентуалните нови собственици няма да злоупотребят със земята или да я изкупят със спекулативни цели.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2945 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.31 | 15:20

1
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. ИМА МЕХАНИЗМИ ДА СЕ СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ. ЩОМ ПАДАТ ЗНАЧИ НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА ГИ ИЗКУПИ. ФЕРМЕРИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО. ИСКАТ ДА ИЗКУПЯТ ЗЕМЯТА ЗА ДА Я ТЪРГУВАТ ПО БОРСИТЕ, НЕ ЗА ДА Я ОБРАБОТВАТ.

Добави коментар

Водещи новини