Производител на ягоди: Все повече хора купуват директно от полето

  • 06 юни 2024 09:36

  • 519
  • 1
Производител на ягоди: Все повече хора купуват директно от полето
© Novini.bg/ Canva

Труден е сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи.

Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница. 

Средният добив е по-нисък от миналата година - с около 200 килограма на декар, уточнява той.

Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в Попово

В Североизточна България е имало добро търсене на ягоди – както за пряка консумация, така и за преработка. Хашимов определя цените като задоволителни.

Късни слани и дъждовна година са двата фактора, които определят добива и рентабилността в производството на ягоди, подчертава Айхан Хашимов.

"Все още сме на открито. Не сме на оранжерийно производство. Забелязваме тенденцията, че доста хора искат направо от полето да си купят ягодите. Хора, които сами си правят сладка и компоти", разказва производителят от Лозница. По думите му желаещите да си закупят плодовете директно от полето през последните години стават все повече. 

Принуждаваме се да наемаме цели групи от други райони на България, казва Хашимов относно недостига на работна ръка за прибиране на продукцията.

"В момента сме в неведение. Не можем да планираме бъдещето. В язовир "Бели Лом" водата намалява", споделя със загриженост производителят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
519 1

Коментари 1

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.06.06 | 11:07

1
А двойно повече... изобщо вече не купуват:)))!

Добави коментар

Водещи новини