Българските ниви близо два пъти по-евтини от европейските

  • 29 октомври 2013 09:00

  • 1562
  • 0
Българските ниви близо два пъти по-евтини от европейските
©

Нивите у нас са до 80% по-евтини от европейските. Средната им цена, която през 2012 г. е достигнала 435 лева за декар, е между 20 и 25 на сто от пазарната стойност на земите в европейските страни, където има пазар на земеделски площи. Това съобщипредседателят на земеделската комисия в парламента проф. Светла Бъчварова цитирана от „Монитор”.

В много от държавите на стария континент земя изобщо не се купува заради високата й цена и тя се ползва предимно под наем. Такава е ситуацията във Франция, в Германия и Холандия, където ниви не се продават заради изключително високата цена. През тази година може да има застой в цените на земеделските земи, защото зърнените култури са с 30-40 на сто по-евтини на международните пазари. „Всеки, който купува земя, се съобразява с тази ситуация, но общата тенденция категорично ще бъде за движение нагоре. В някои райони на страната е достигнат таванът на цените на земеделски земи. На определен етап и на фермерите у нас ще им по-изгодно да вземат земи под аренда, отколкото да я придобиват, защото няма да имат свободни средства да я купуват. За последните 12 години пазарните цени на обработваемите земеделски площи са се увеличили почти три пъти. В първата година от XXI век средната цена за страната е била 137 лв./дка, докато през миналата година е достигнала 435 лв./дка.

Има 318 % скок в цените за 12 години Най-голям скок в пазарните цени е отчетен през 2007-2008 г. Почти 35 на сто от обработваемата земя в България е сменила собствеността си в периода 2000-2012 година. За този период обект на покупко-продажба у нас са били 11, 023 млн. дка, става ясно от доклад за състоянието на пазара на земи. Най-голям ръст е регистриран през 2006 г., когато декарите, обект на продажба, са скочили с 50 на сто. Въпреки стабилното активизиране на пазара основните трудности остават разпокъсаната собственост и огромният брой собственици.

Последвайте канала на

Novini.bg
1562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини