САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия

  • 04 март 2014 06:19

  • 12915
  • 43
САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия
© Getty Images/Guliver

Съединените щати прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. "Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той.

Няма да има промени в разположението на американските въоръжени сили в Европа и Средиземноморието, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Сенатската комисия по външните отношения подготвя законодателни мерки в подкрепа на Украйна и води консултации с правителството на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият за възможни санкции срещу отделни руски граждани и сътрудничещи с тях украинци,  съобщи председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от  Ройтерс.

"Руската военна интервенция в Украйна е ясно нарушение на международното право и изисква бърз и съгласуван отговор от международната общност в подкрепа на Украйна и в отпор на руските усилия за анексия на украинска територия със сила",  заяви в декларация Менендес, сенатор демократ от Ню Джърси.

Възможните мерки включват забрана за издаване на визи, замразяване на авоари, прекратяване на продажбата на военни  стоки и на военното сътрудничество, както и икономически санкции.

Сенатската комисия разработва законодателен пакет, подкрепян и от републиканци, и от демократи, за отпускане на кредитни  гаранции от поне 1 милиард долара в подкрепа на украинската икономика, посочи Менендес. Комисията ще разреши оказване на  техническа помощ на Украйна за реформи в енергетиката, както и помощ за изборния процес, за укрепване на гражданското общество  и за борба с корупцията.

Заместник-държавният секретар Уилям Бърнс ще направи в четвъртък оценка на ситуацията в Украйна пред сенатската комисия по външните отношения, посочи нейният председател Робърт Менендес.

Редица депутати в Конгреса изразиха готовност бързо да приемат законодателни мерки в подкрепа на Украйна, съобщи Франс  прес. След като бъде утвърден от комисията, пакетът от мерки трябва да бъде гласуван от Сената и от Камарата на  представителите. Този процес може да бъде ускорен, ако двете партии действат единодушно, отбелязва АФП.

НАТО съобщи, че свиква днес консултации по чл. 4 от Вашингтонския договор заради Украйна. Според посочения текст държавите от алианса се събират на консултации, винаги щом някоя от тях пожелае това и когато прецени,че териториалната цялост, политическата независимост и сигурността й са застрашени.

Днешното заседание се свиква по искане на Полша. Северноатлантическият съвет, съставен от посланиците на 28-те  държави от организацията, ще заседава в централата на алианса в Брюксел. Развитията в Украйна се разглеждат като заплаха за съседните държави, членуващи в НАТО. Тези събития се оценяват спрямо прякото им и сериозно отражение върху сигурността и  стабилността на евроатлантическата област.

За четвъртък председателят на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в свиква извънредно заседание на държавните и  правителствените ръководители от ЕС по повод Украйна. Очаква се заседанието да започне в 12.30 ч. българско време и да продължи около четири часа.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди начините за намаляване на напрежението от настъпилата ситуация, уточняват от Съвета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12915 43

Свързани новини

Коментари 43

Добави коментар

2015.03.30 | 05:12

43
Русия е наистина велика сила,не би се е съобразила с никоя страна,ако и бъде настъпена на опашката!!!
Бял Полуовес

2015.03.30 | 05:12

42
Русия е като Горна Волта с ракети,тя може само да воюва,икономически е на ръба на колапса,трябва им война за да обяснят лошото икономическо състояние на населението,иначе трябва да си признаят,че са некадърни.

2015.03.12 | 18:54

41
AMERIKA NAPRAVI GOLIAMA GRESHKA.
Да живее Европатааа!

2015.03.12 | 18:53

40
Брюксел готви забрана на търговията с любими сортове домати. Съществува реалната опасност например розовият домат "Биволско сърце", да се превърне в рядкост....Хайде напред смели защитиници на ЕС.Ще ядете,каквото ви наредят.Гумени домати,пластмасови чушки, и нежни пилета,който ще направят щерките ви да имат пениси,а момчетата пендели.Никой не може да възпре самоубиеца!На времето СССР не ни налагаше,а купуваше от нас със вагони и шлепове.Бяхме член на Варш.договор,но нямаше един руски войник,на територията ни.Турция не смееше да ни каже-гък,защото имахме войска и техника да я сринем наполовината за минути,а зад нас стоеше руската меца.Сега имаме 3 самолета и 12 хеликоптера, от който нито един не лети.Абе сила страшна! А вие си пейте....."Край Босфора шум се вдига....
Lyubo Angelov

2015.03.12 | 18:44

22
България е член на НАТО и Европейския съюз, т.е. цивилизация! На червените глави, ако не им харесва да заминават да целуват портрета на Ленин в Оймяхон. А АТАКИСТИТЕ да си отиват в Анадола.
към 13

2015.03.12 | 18:52

39
Е и като сме член на НАТО р да им лижем г*за като нашите управници ли ?!?

2015.03.12 | 18:45

25
Датийба педерастката цивилизация дето ни докара до най-бедните и умиращи в Европа !ATAKAAAA !!!
Ares

2015.03.12 | 18:52

38
Жалките евреи нищо не могат да направят срещу руската армия и се започна с някакви измислени санкции и бягат като ощипани ученички.

2014.03.09 | 03:11

13
НАСАЖДАНАТА С ГОДИНИ РУСОФОБИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ. ТЯ Е КСЕНОФОБИЯ.
AJ4A

2015.03.12 | 18:52

37
Защо бъркаш омразата към властта в Кремъл с омраза към руския народ????? Чучелата от Кремъл трябва веднага да бъдат свалени от власт и съдени в международен трибунал ..... ако в това време вече не са осъдени в собствената си държава!!!!
1345

2015.03.12 | 18:51

36
НАИСТИНА ЧЕ УКРАЙНА ИМА ОГРОМЕН ШАНС ДА ПОПАДНЕ В ПО ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ ОТКОЛКОТО Е СЕГА.ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ РАЗКАЖЕ ИГРАТА НА ОБИКНОВЕННИЯТ УКРАИНЕЦ
писна ми от лицемери

2015.03.12 | 18:51

35
С този "до един милиард" Ще им подкрепят мъдите на украинците!!! Това е все едно да разбъркаш кенефа и да оставиш другите да дишат на воля!!! Смешници.....хамериканци!

2015.03.12 | 18:49

34
А КОГА ЩЕ ПРЕКЪСНАТ ВОЕННИТЕ ВРЪЗКИ С ЕС? ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ ЗА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ И ЕВРОПЕЙСКА НЕЗАВИСИМОСТ!

2015.03.12 | 18:49

33
Абе интересно как на вас никои само не налага санкции, като нападнахте Ирак, Либия?? Все вие налагате санкции!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини