Появиха се рисове в България

  • 03 март 2014 19:50

  • 9138
  • 2
Появиха се рисове в България
© Getty Images/Guliver

Последният официално регистриран рис в България е бил убит през 1941 г. в Панагюрище от немски войници. След това той е записан като изчезнал вид в Червената книга на страната ни. Сега обаче тези красиви животни се завръщат в родината ни, пише "Труд".

През 80-те години на миналия век са правени опити за реинтродукция на екземпляри в райони в Стара планина, които са били естественото им местообитание.

През 2003 г. природозащитниците изненадващо получават сигнали за рисове по нашите земи - в Трън, в Етрополска Стара планина и в Странджа. Предполага се, че това са екземпляри, преминали през границата със Сърбия.

Те вече се размножават у нас. Сведенията за засечени рисове идват основно от територии, близки до границата със Сърбия.

Кампанията на Световния фонд за дивата природа за символично осиновяване на рисове цели да върне тези животни у нас.

В европейските страни най-многочислена е популацията на риса в страните от Скандинавския полуостров и Прибалтика, следван от района на Карпатите, Алпите, Далмация и Балканите. В останалите части на континента рисът е изчезнал в резултат на избиването му от хората. Българите са го приемали като нечисто животно поради потайния му хищнически живот и спорадичните нападения над домашния добитък.

В съседна Румъния рисовете се срещат често. Популацията на евроазаитския рис на територията на страната е около 2000 животни. Тя се доближава до тази на Финландия. В Румъния за разлика от България ловът на хищниците е разрешен. Според учените въпреки това популацията на вида в северната ни съседка е стабилна. Организират се дори и турове за отстрелване на рисове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9138 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.12.29 | 01:30

2
Последният официално регистриран рис в България е бил убит през 1941 г. в Панагюрище от немски войници A BALKANSKIAT LUV E IZCHEZNAL BLAGODARENIE NA TEHNITE TURSKI PRIATELI

2014.12.29 | 01:30

1
Рисове и цигани се въдят, Българите изчезват!

Добави коментар

Водещи новини