Ивайло Калфин: АБВ взриви не толкова БСП, колкото нейното ръководство

  • 31 януари 2014 07:24

  • 5173
  • 24
Ивайло Калфин: АБВ взриви не толкова БСП, колкото нейното ръководство
© Булфото

Проектът АБВ взриви не толкова БСП, колкото нейното ръководство и схемата, по която то действа, коментира за Дойче веле Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, който е убеден, че в момента има нужда от по-свеж въздух не само в българската политика, но и в левицата.

"Много пъти поставяхме пред ръководството на БСП важни въпроси, но то по никакъв начин не ни обръщаше внимание, така че тъкмо то сега изглежда притеснено. Очевидно притеснението е значително, защото като наблюдавам силата на реакцията срещу нашата инициатива - тя съвсем не е малка. Целта ни не е да се борим срещу БСП и да мерим подкрепа, електорат или друго с нея и не това е основният проблем между нас", коментира левият евродепутат, предаде 'Сега".

"Подобен вид разделения са факт не само в България, но и в доста други държави, включително и в групата на социалистите в Европейския парламент. Ние не сме изключение и макар, че всеки от нашето политическо семейство би искал да види повече движение към обединение, отколкото към паралелни писти, ситуацията в България предполага тъкмо това", пояснява Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

"Всички, които учредихме АБВ, сме с убеждения, опит и политическо минало в левицата, а и още при обявяването на намерението ни за отделна листа ясно заявих, че целта ни е да бъдем отново в групата на социалистите в Европейския парламент", припомня Калфин. Според него евроизборите съвсем не са толкова определящи за вътрешните процеси в България и той далеч не е привърженик на тезата, че те могат да предизвикат предсрочен парламентарен вот. "Съвсем очевидно е, че евровотът няма да доведе до промени в парламентарната конфигурация, нищо по-различно няма да има и извън парламента. Просто тези, които сега искат оставката на правителството, ще продължат да я искат и през май", прогнозира евродепутатът.

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска не може да си обясни защо БСП отдава на предстоящите евроизбори толкова решаваща роля. "Връзката на евровота с вътрешната политическа конфигурация, със стабилността на правителството и единството на левицата се прави от самата БСП. Те дори си поставиха цел, която аз продължавам да не разбирам - че ако БСП и ДПС имат повече от половината депутати на евровота, това е свидетелство за доверието в подкрепяното от тях правителство. Не мисля, че това е така", категоричен е Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Дали България изпада във външнополитическа изолация, както твърдят някои наблюдатели, и възможно ли е преориентирането на българските външнополитически и икономически интереси в посока, различна от ангажиментите на страната към ЕС и НАТО? "Това е така и мен този факт също ме притеснява", признава бившият български външен министър. Той е категоричен, че основните български интереси и направеният избор с ЕС и НАТО не следва да бъдат подменяни.

"Изолация е може би силно определение, което аз не бих използвал, но ми се струва, че българското правителство трябва да проявява доста по-сериозна външнополитическа активност. Едно официално посещение в чужбина не е само протоколен жест, то трябва да има съдържание, да разполага с теми, по които да се разговаря с партньорите, да бъдат предложени инициативи - тъкмо това е ролята на външната политика. Ние трябва да формулираме интересите си, да търсим съюзници в тези интереси, да бъдем фактор, за да ни се обръща внимание. Иначе едва ли някой ще се затъжи, че българският премиер или президент не е пътувал никъде", казва Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

В този контекст отношенията между България и Германия имат много важно място в българската външна политика, допълва бившият външен министър. В момента ЕС се трансформира, променят се институции, структури, а Германия е една от най-активните държави-членки в тези процеси. "В чисто двустранен план Германия е един от изключително важните партньори на България във всички видове отношения - от политическите и икономическите, през правната среда до начина, по който германските фирми се чувстват в България. Германският бизнес очаква много активна политическа подкрепа за онова, което прави в страната, и ние трябва да имаме предвид този факт“, казва левият евродепутат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5173 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
БОЗДУГАН

2014.02.02 | 13:16

12
НИЕ ЛАПАЧИТЕ ОТ ATAK, ХАРЕСВАМЕ НАЙ-МНОГО РЯЗАНИТЕ НА НАШИТЕ БРАТЯ ОТ СЮТАТА НА СОКОЛА

2015.01.09 | 15:28

24
Ще захаресваш и аташкия ми,четвъртития.

2015.01.09 | 15:28

23
Чия подлога е АБВ според вас?
БОЗДУГАН

2015.01.09 | 15:28

22
НАЙ-ВЕРОЯТНО НА НИКОЙ, АМА АКО ВИЕ ATAKИCTИTE СТЕ СВИКНАЛИ ДА СТЕ ПОДЛОГИ, ТОВА Е ДРУГА РАБОТА

2015.01.09 | 15:28

21
Хората на Първанов едва сега "узрели", че Станишев бил вреден за България- аз мисля, че не Станишев, а Борисов е вреден. И то много!!! Но, явно Първанов има други планове с Бойко !?!?

2015.01.09 | 15:27

20
Кой ще е еврокомисаря на България?Ако Кристалина води листата на ГЕРБ, тя маха ли се от комисията? Ако остава като кандидат на България, ще играе ли избори като водач на партийна листа. Боковите бакии край нямат. А те лесно могат да се оправят. Индианците да си стоят там, където им е мястото!!!
кака Пепка -- дърта амортизирана мурва

2014.02.02 | 13:18

19
Затова сега Сайдер ага ще бъде набутан в кауша при млади напращели "братя от индийски " произход и главното му занимание ще бъде да ги "забавлява " по цял ден !! Поздрав от ГЕРБ !!

2014.02.02 | 13:17

18
Където е минал комунизмът, нищо не никне!
321

2014.01.31 | 22:35

4
всичко е заради гея и мерака му /заповедта на кгб/ да стане президент на pес. Ще продаде не българия, а и майка си - а може да остане и без моника
БОЗДУГАН

2014.02.02 | 13:17

17
Той я продава всяка нощ. Аз снощи я порих като риба.

2014.02.02 | 13:17

16
Защо останахме последни от бившия източен блок? Бедата не е, че ни управляват бсп, дпс и атака, а в това, че не знаем кой ни управлява. А другите знаят, защото разкриха и забраниха на бившите ченгета от тайните служби да участват в обществения и политически живот под каквато и да е форма. Ние не го направихме и сега всички сме зависими от тях. Докато не го направим и ние, нищо няма да се промени. Те притежават банки, медии, формират общественото мнение, те са олигарси!
m.markov

2014.02.02 | 13:17

15
Първанов внесе бомба на Позитано. Серго веднъг ся отърти Няя та хебъ,щъ гармьь
БОЗДУГАН

2014.02.02 | 13:16

14
Пиша тези глупости за да ме забележи някой Гербаджия с голяям ....мерак да ми го даде да му се порадвам.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини