Родният туризъм страда от липса на кадри

  • 27 януари 2014 06:24

  • 2355
  • 2
Родният туризъм страда от липса на кадри
©

От 1 януари т.г. след отпадането на ограниченията за работа на българи в Европейския съюз. Все по-загрижени са българските хотелиери и ресторантьори. Опасенията им са, че изкушени от по-високото заплащане, сервитьори, бармани, готвачи, камериери ще тръгнат масово към Германия и Англия и ще оголят родния туризъм откъм кадри.

“Колегите от Варна и Добрич са много притеснени, че няма да могат да намерят хора за летния сезон заради отварянето на трудовия пазар в цяла Европа”, изрази опасенията на бранша председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пред “Труд”.

За да запълни евентуалния кадрови вакуум, браншовата организация ще пише до министъра на труда Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва с настояване България да издаде зелени карти за привличане на туристически кадри от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. До 20-ина дни асоциацията ще има събрание, на което членовете ще решат колко и какви работници ще им трябват.

“Въпросът трябва да се реши в скоро време, защото преди да започнат работа, чужденците трябва да минат 2-месечно обучение спрямо изискванията на нашите хотели”, уточни шефът на браншовата асоциация.

Случващото се в туризма не е първият вопъл на бизнеса за привличане на вносни кадри заради липсата на професионалисти у нас.

По време на строителния бум преди години работодатели дори пътуваха до Виетнам с цел да договарят местните да станат заварчици у нас. Кризата обаче сложи кръст на намеренията им.

Липсата на опитни професионалисти се очертава като основен проблем и в текстилната промишленост. “Няма шивачки. 95% от сегашните работници са жени. Голяма част от тях са на възраст. Пенсионират се и постепенно работните места се оголват, а младите момичета не искат да седят по 8 часа на машината. Предпочитат да станат сервитьорки, защото там заплащането е по-високо”, описа проблема Стефко Колев, шеф на фирма “Руен” и на Браншовия съюз на трикотажната промишленост.
“Фирмите са пълни с поръчки от Германия, Франция и Италия и не смогват да ги изпълнят заради липса на кадри. Безработица при нас няма”, каза Колев.

В строителството не гладът за кадри, а липсата на инвестиции ще е основният проблем през 2014 г. “Работните места зависят от това дали ще се открият нови обекти, а през последните години частни инвестиции почти няма. Разчитаме само на европроекти”, каза изпълнителният директор на Българската строителна камара Иван Бойков.

“Нестабилната политическа обстановка влияе негативно върху икономиката. Приключва и периодът за еврофинансиране. Трудна година се очертава”, добави Бойков.

Според него строежът на газопровода “Южен поток” би отворило работни места в сектора. “Надали ще можем да осигурим заварчици, тъй като се искат изключително високо квалифицирани кадри, но ще трябват работници за изграждането на довеждащи пътища и за изкопните работи”, смята Бойков.

Въпреки високата безработица хиляди работни места у нас остават незаети заради ниското заплащане или търсенето на кадри със специфични умения и квалификация.

Безработица в България ще продължи да расте през тази година, а пикът ще бъде през 2015 г., когато ще стигне 13,8% от икономически активното население. Това прогнозира Международната организация на труда в доклад за развитието на пазара на труда.
Очакванията на чуждите анализатори са в контраст с предвижданията на експертите в българските министерства на труда и на финансите.

Според тях през 2014 г. пазарът на труда ще “продължи да се възстановява с ускорен темп”, което ще намали средногодишната безработица до 12,6%. Това е записано в Националния план за действие по заетостта на социалното министерство и в Средносрочната бюджетна прогноза (2014-2016 г.) на Министерството на финансите.

Това ще означава, че безработицата у нас през т.г. ще се повиши, тъй като наскоро Агенцията по заетостта обяви, че през 2013 г. средногодишното ниво е било 11,3%.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2355 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
раднобуден наркоман

2015.02.20 | 14:11

2
ЕМИ НАПРАВЕТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИТЕ И ДА НЯМАТЕ ЛИПСА НА КАДРИ БЕ НЕЩАСТНИЦИ..ВИЕ КАКВО СИ МИСЛЕТЕ?ЧЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ВО ВЕК И ВЕКОВ ЩЕ ЕКСПЛОТИРАТЕ НАРОДА ДА ВИ РАБОТИ ЗА ТРОХИ А?УМРЯХА ВЕЧЕ ГЛУПАЦИТЕ--НЯМА ГИ...ИЛИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ НОРМАЛНО ИЛИ ФАЛИРВАЙТЕ--СКАПАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ (БИЗНЕСМЕНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ) НАПРАВЕТЕ ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕТО С МИНИМАЛНА СТАВКА НА ЧАС-6.50 ЕВРО-ТОЕСТ 13 ЛВ НА ЧАС КОЛКОТО Е В НАЙ НИСКО ПЛАТЕНАТА ДЪРЖАВА В ЕС И НЯМА ДА ИМАТЕ ЛИПСА НА КАДРИ И ВСИЧКО ЩЕ Е ОК..И ХОРА ЩЕ ИМА КЪДЕТО ДА ВИ БАЧКАТ И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЗИЦИЯ ЩЕ СЕ ПОДОБРИ И РАДЖДАЕМОСТА И ВСИЧКО--С ЕДИН КУРШУМ 1000 ЗАЕКА..АМА ВИЕ ИСКАТЕ ЕЙ ТАКА НЯКОЙ ДА ДОЙДЕ ЗА 400 ЛВ НА МЕСЕЦ ДА ВИ БАЧКА 31 ДЕНА В МЕСЕЦА ПО 15 ЧАСА НА ДЕН--ТОЕСТ 4 МЕСЕЦА ТРУД В 1 МЕСЕЦ С ЕДНА ЗАПЛАТА СМЕШНА---АААА НЯМА ВЕЧЕ ГЮВЕЧ..БЪЛГАРИНА НА МЕСЕЦ СЕ ТРУДИ КОЛКОТО НЕМЕЦА ИЛИ ФРАНЦУЗИНА ЗА 4 МЕСЕЦА ТРУД----И ИМАТЕ НАГЛОСТА ДА КАЗВАТЕ НА БЪЛГАРИНА ЧЕ БИЛ МЪРЗЕЛИВ--АМА ЗА ВАС НАЙ ДОБРАТА ЗАЩИТА Е АТАКАТА..КОГАТО НЕ ВИ ОТЪРВА И НЯКОЙ СЛУЧАЙНО СИ ПОТЪРСИ ПРАВАТА ТОЙ Е ЛОШ И МЪРЗЕЛИВ--КОГАТО БАЧКА НА МОРЕТО ПО 18 ЧАСА НА ДЕН 30 ДЕНА В МЕСЕЦА И СИ МЪЛЧИ ДОКАТО ГО СПУКВАТЕ ОТ РАБОТА ТОЙ Е ДОБЪР А...МАМАТА ВИ ДА ИБА ДОЛНОПРОБНА..А ТАЗИ МАНАТАРКА АДЕМОВ ДОКАРА ЛИ НАРОД ОТ ЧУЖБИНА ТУКА--ЩЕ ВИСНЕ НА ВЪЖЕТО

2015.02.20 | 14:10

1
Е то е ясно, че и виетнамците няма да работят за 250 лв.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини