БСП и ДПС обмислят коалиционно споразумение

  • 04 януари 2014 06:44

  • 3739
  • 15
БСП и ДПС обмислят коалиционно споразумение
©

Подкрепата на БСП и ДПС за реализираните политики от кабинета „Орешарски“ да бъде скрепена и с коалиционно споразумение. Тази идея се обсъжда в редиците на двете партии, след като се появиха разминавания по няколко ключови въпроса, твърди в. Монитор.

Един от тях е лансираният в края на годината от лидера на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на т. нар. данък богатство, с който да се облагат с 15% вместо с 10 на сто доходите на по-заможните българи. От ДПС обаче контрираха, че са твърдо против подобна стъпка. „Коалиционното споразумение е един от добрите, един от европейските инструменти за да има по-голяма прозрачност и по-голяма предвидимост при вземането на управленски решения”, каза вчера социалният министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва по повод различните позиции на двете партии за този данък. Според него такъв документ е трябвало да се подпише още преди да се състави правителството, за да не се стига до сътресения. „Без коалиционно споразумение между управляващите партньори се създава усещане за липса на прозрачност и се стига дори до явна липса на разбирателство по основните политики“, коментира и евродепутатът от левицата Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Той посочи, че страната ни трябва да вземе пример от Германия, където управляващата широка коалиция три месеца писа споразумението си и дори го изпрати на референдум.

Преди да седнат на масата за разписване на общ документ, двете партии първо ще подготвят своите позиции, които ще настояват да влязат в него. „В БСП сме заложили в програмата си през следващия месец да обсъдим конкретните параметри“, уточни зам.-председателят на Столетницата Янаки Стоилов. Той обаче подчерта, че ставало въпрос по-скоро за „споразумение за взаимодействие“. В него щели да се посочат изрично общоуправленските ангажименти които ще бъдат подкрепени и от двете партии, както и чисто организационни въпроси. Дълги преговори по документа прогнозира и юристът от ДПС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно, който е и шеф на правната комисия в Народното събрание. „Би трябвало да има сериозни разговори и обсъждания, преди да се пристъпи към конкретни стъпки по подписване на коалиционно споразумение“, отбеляза той.

Разминаване в позициите между БСП и ДПС съвсем наскоро имаше и по отношение на ранното пенсиониране, което отново беше предложение на Станишев. По-рано двете партии гласуваха различно и по въпроса за отпадането на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци, макар че след вота си „против“ от БСП се разкаяха за постъпката си и впоследствие заедно с ДПС сезираха Конституционния съд. Двете партии вече дадоха заявка, че ще влязат в разгорещен дебат и при предстоящото разглеждане на новия Изборен кодекс. От ДПС се отказаха да внасят отделен проект, но са решени да направят свои поправки между двете четения в предложените от левицата текстове.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3739 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
tdmils

2014.01.12 | 14:31

15
Протест срещу БСП-БКП-ДПС, ДА , НО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ВЛАСТ ОТ КОМУНИСТИ СЕ ВЗЕМА С КРЪВ, А НЕ С МИРНИ ПРОТЕСТИ С ПИАНО И ПЕСНИЧКИ И КАФЕТА!!! СРЕЩУ ТАКИВА НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО СЕ ИЗВИНИХА НА ТУРЦИТЕ, А НЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ЛАГЕРИТЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА РАДИКАЛНО И СМЕЛО!!! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ, СТАНИ И ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗХВЪРЛИ!!!

2014.01.12 | 14:08

14
МЕСТАН--ПРЕМИЕР,,А ВОЛЕН--ВИЦЕ-ПРЕМИЕР!!А,СТАНИШЕВ--ПРЕЗИДЕНТ!!ЩЕ ЦЪФНЕМ И ВЪРЖЕМ!!
Васил

2014.01.06 | 12:46

13
Горчиво,горчиво........те се харесаха и се взеха!

2014.01.06 | 12:46

12
БСП и ДПС обмислят коалиционно споразумение, ЩЕ ПРОМЕНЯТ ТАРИФИТЕ.

2014.01.06 | 12:46

11
Тия са за БРАК-амортизирани са, а не споразумения да правят. Сбогом.

2014.01.06 | 12:46

10
Тия са все наопъки - първо се чифтосаха, а сега ще се спразумяват.
Don Stefano

2014.01.06 | 12:46

9
Местан-премиер!!!
БОЗДУГАН

2014.01.06 | 12:46

8
САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН ! САМО Планът СИДЕРОВ ! Останалото е катастрофа и гибел !

2014.01.06 | 12:45

7
Сигурно в споразумението Сергрй-Ходжа ще трябва три пъти седмично да свири на Доган. Що не си премахнаха субсидиите като Италианският парламент и къде са му 250 хилядите работни места?

2014.01.06 | 12:21

6
КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ.......???КВО???ТА ВИЕ СТЕ САТЕЛИТНИ ПАРТИИ НА ДОГАН,ТОЙ КОЛИ И БЕСИ В ДЪРЖАВАТА.ОСТАВКА ЕНИЧАРИ ПРОДАЖНИ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини