Местан: Границите на България са неприкосновени и свещени (видео)

  • 13 декември 2013 11:40

  • 6046
  • 16
Местан: Границите на България са неприкосновени и свещени (видео)
©

От името на ПГ на ДПС заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се поставя под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем – изявлението на министър-председателя на Република Турция, г-н Реджеп Таийп Ердоган. Това заяви лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в от трибуната на Народното събрание в декларация от името на парламентарната група на движението.

"Преди малко чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС едва ли не представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза. Никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС, като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център, защото изповядва ценностите на съвременната европейска либералдемокрация. Неслучайно това е първата партия пълноправен член на Либералния интернационал и член на семейството на LDRP, сега вече се именува АЛДЕ", добави той.

"Уважаеми госпожи и господа, ние заявяваме категорично, че България няма открити проблеми по отношение на своята териториална цялост с нито една съседна на България държава. Границите на Република България са неприкосновени и свещени. България преди членството си в ЕС установи ясни, неоспорими договорености с всички съседни държави по отношение на своите граници. Струва ми се, че последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната ‘97-а година, след посещението на тогавашния президент на Република България г-н Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. В този смисъл смятам, че няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на Република България са наистина свещени и неприкосновени. Разбира се, всички имаме съзнание за това, че Балканите, Балканския полуостров е натоварен с много историзъм. И в този смисъл, погледът назад към историята, боравенето с историческите факти, когато става въпрос за съвременната им интерпретация, и това е въпрос на политическа отговорност и на пределна прецизност. Смятам, че и между Република България и Република Турция няма открити въпроси. До скоро и сега, твърдим, че отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения и в този смисъл ние призоваваме и двете страни във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения, за да се спре по-нататъшното преекспониране на този проблем, който може да доведе до излишно напрежение и влошаване на отношенията между двете държави", посочи Местан.

"Стратегическият интерес на България е свързан с поддържането на добри междусъседски отношения и така както в международните договори и в двустранните отношения са изчистени всички въпроси, това трябва да бъде посоката на развитие на двустранните отношения. Още по-недопустимо би било подобни казуси да дават храна за разгръщане на крайни радикални настроения и в двете страни. Защото това е възможно най-опасният сценарий, който всички ние трябва да избегнем с подобаваща политическа отговорност", каза още лидерът на ДПС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6046 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2013.12.19 | 11:45

16
ДПС работят в полза на турция махала по махала , пост по пост Не е от днес за утре.

2013.12.19 | 11:45

15
Мазен козел мръсен.Ти и фикуса работите против БЪЛГАРИЯ.ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ РАЗСТРЕЛЯНИ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО ПРОТИВ ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ И ДЪРЖАВА.
ПРАЗЯ ГО

2013.12.19 | 11:44

14
РАДВАМ СЕ КАТО ЧЕТА ЧЕ ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ВИЖДАТ ИСТИНАТА ЗА ТОЗИ ЛИЦЕМЕР/ПЛАЗМОДИИ/ НО КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ ТУРСКИ ВЪШКИ КОИТО НИ НАПЪЛЗЯХА?
shatterer

2013.12.14 | 11:32

11
Чувал ли си за максимата " Fight fire with fire"??? Най-лесния начин да се справим с тези червено-турски въшки е.........да върнем на власт предишната червено-турска въшка боко тиквата........само една червено-турска въшка може да победи друга такава ха ха ха!!!

2013.12.16 | 08:38

13
doidat li onia ot anadola parvo tvoiata glava shte otrejat i na ostanalata paplach parazitska koiato 25 god ni ypravliava.niama da vi se razmine .balgaria zagiva no i vie shte potanete s neia.
Местан

2013.12.14 | 11:32

12
Бачкайте Булгари бачкайте, че пицата е много постна и тихо, щото преклонена главица ЯТАГАН не я сече.

2013.12.14 | 11:31

10
ЦИНИЗЪМ
Merko Licev

2013.12.14 | 11:31

9
Да Местан, свещени са. Лошото е, че в последно време вие редите свещниците по границата.

2013.12.14 | 11:31

6
Защо хулите този човек? ДПС нямат никъква вина за исканията си. Тук виновните хора са БСП и АТАКА, те дават шанс на ДПС да се развиват. Затов атрябва да се търси сметка от БСП и АТАКА това са хорта който докараха страната до това положение и продължават да го правят.
mami

2013.12.14 | 11:31

8
Да поговорката: Не е виновен този коит е изял баницата, а този които му я дал.
помак

2013.12.14 | 11:31

7
МЕСТАНА ТИ ТВОЯТА ПРИЯТЕЛКА -СПОРТНАТА МИНИСТЕРКА НАЛИ ПО ИСТАМБУЛ Я РАЗХОЙДАШ-КАКВО ПЛАЧЕШ -ТИ СИ АГЕНТ ПАВЕЛ НА ТУРСИТЕ-ЗАШТО МЪЛЧИШ ЗА БИСЕРОВ И ТИ СИ В ИГРАТА-ЗНАЕ СЕ ВСИЧКО-АГЕНТ ПАВЕЛЕ.

2013.12.14 | 11:31

5
ХИТЛЕР или Хуманност, Интеграция, Толерантност и Любов към Етносите на Резаците. Така ще се казва новата партия, отговор на ПОМАК.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини