Военното министерство рестартира търга за танковете “Майбах”

  • 27 ноември 2013 15:21

  • 2433
  • 0
Военното министерство рестартира търга за танковете “Майбах”
©

Нарушения при провеждането на търга за продажба на части от танковете “Майбах” не са открити и машините ще бъдат извадени отново за продан. Това става ясно от отговор на Министерството на отбраната, предава "OFFNews".

Заради съмнения за опорочена тръжна процедура, министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен уволни управителя на търговското дружество “Снабдяване и търговия-МО” Ваньо Кръстев.

В края на октомври беше разпространена версията, че причина за спирането на търга е заради неизгодните условия за участие в него – желаещите да участват, имали само два дни на разположение, за да огледат частите, които се намират в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград.

От Министерство на отбраната поясняват, че причината търгът да бъде спрян не са съмнения за опорочаване на процедурата. Прекратяването на търга се наложило, за да бъде направена проверка дали частите от танковете “Майбах” не биха могли да бъдат използвани като музейни експонати. След като било установено, че те нямат историческа стойност, 33-те елемента от тези танкове са върнати обратно за продан при нов търг.

Припомняме, че тази година делото за кражбата на части от германските танкове “Майбах” трябва да тръгне повторно на първа инстанция. Така вече шеста година за кражбата на елементи от машините, вкопани на границата ни с Гърция и Турция, няма осъдени. Сагата смени рязко хода си, след като през 2011 година Военно-апелативният съд върна делото на прокуратурата за изчистване на слабости в обвинението. С това решение беше отменена и присъдата срещу тримата обвиняеми, а делото трябва да стартира отново. В средата на 2012 година делото беше насрочено за ново разглеждане на първа инстанция, но през декември съдът отново го върна на прокуратурата заради слабости в обвинителния акт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини