#ДАНСwithme 141: Протестът приключи (обновена+галерия+видео)

  • 01 ноември 2013 11:06

  • 37308
  • 146
#ДАНСwithme 141: Протестът приключи (обновена+галерия+видео)
© Булфото

В момента студенти, преподаватели, интелектуалци се събират пред сградата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", където е сборният пункт за шествието, организирано по повод Деня на народните будители, предаде репортер на novini.bg.

Към тях се присъединиха студенти от Медицинския университет, облечени в бели престилки. Преподавателят Димитър Бечев от Катедрата по политилогия на СУ разпъна транспарант пред университета, на който пише: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се!" Зад транспаранта застанаха над 50 преподаватели, които скандират "Ние сме със вас".

Разпънати са транспаратнти "Кой предложи Пеевски", "Оставка". Движението на кръстовището пред СУ е блокирано, пропускат се само линейки на Бърза помощ. Има засилено полицейско присъствие.

Няколко стотин граждани с табели "Ние подкрепяме ранобудните студенти" също са на мястото, за да изразят подкрепата си към ранобудните студенти.

Студенти от НАТФИЗ са се хванали за ръце и са направили жива верига и скандират "Оставка", пеят песни. Студентите носят плакати с надписи "Христо Ботев - "Борба", "Никола Вапцаров - Вяра", Димитър Димов - "Тютюн", Паисий Хилендарски "История Славянобългарская", Захари Стоянов "Записки по българските въстания", Димитър Талев - Железният светилник", Христо Смирненски - "Ний", Георги Господинов - "Невидимите кризи", Гео Милев "Септември", Иван Вазов "Немили-недраги".

От покрива на университета студенти спуснаха голям транспарант, на който пише "Към победата, знанието е сила" на латински език.

След като ранобудните студенти честитиха празника на Народните будители, призоваха: Събудете се! Бъдете с нас! Призоваваме всички институции към ефективни стачни действия!

Към 12.00 часа шествието тръгна. На кръстовището на "Оборище" и "Васил Левски", откъдето трябваше да мине предварително оповестеният маршрут на шествието, има жива верига от две редици полицаи и бусове и джипове на полицията. Те са отрязали пътя на шествието към контрапротестиращите, защото още от сутринта има група от около 70 човека пред КПП-то на Народното събрание, които викат в подкрепа на правителството "Орешарски".

Студентите се изтеглят от предварително определения маршрут и тръгват по "Дондуков", "Раковска", за да излязат от другата страна на парламента. Полицията твърди, че няма заявено в Столична община шествие. С плътен полицейски кордон са запречени всички подстъпи към сградата на Народното събрание, където протестират шепа поддръжници на правителството.

Група цигани, които попаднаха между двата протеста, бягайки крещяха: Докараха ни. Не знаем от кои сме. Спасявайте ни!

Част от шествието тръгна по ул. "Московска", скандирайки "Оставка" и "Червени боклуци". Към 12.30 часа шествието блокира кръстовището на "Раковска" и "Цар Освободител".

Към 12.40 часа шествието се събра пред централния вод на парламента. Със завързани очи предните редици студенти скандират "Оставка!", "Вие сте позор, оставка и затвор!". Под звуците на националния химн студентите коленичиха на жълтите павета и запазиха минута мълчание.

На паметника на Цар Освободител опънаха огромен транспарант "Кой предложи Пеевски?"

Те свалиха белите ленти, с които бяха завързали очите си и ги завързаха на огражденията на парламента. Към 12.50 часа в жива верига студентите започнаха да ограждат народното събрание - успоредно с живата верига на полицаите. Междувременно тихомълком бяха изведени контрапротестиращите, които полицията охраняваше.

Към 13.30 часа шествието се изтегли и блокира кръстовището на "Васил Левски" и "Оборище", както и кръстовището на СУ, пропускат се само линейки.

Полицаите изблъскват със сила протестиращите, които са блокирали кръсовището на "Дондуков" и "Васил Левски". Полицията направи жива верига и осигури път на градския транспорт. Протестиращите освиркват полицаите и скандират "Мафия" "вън" и "Йовчев - най-големият мафиот". Полицията получи допълнително подкрепление.

Към 14.30 движението на кръговото на паметника "Левски" беше възстановено.

Към 15 часа столичният булевард Цар Освободител е отворен пред НС. Около 30 протестиращи останаха на Ректората на СУ и пред паметника на Васил Левски. Транспортът е блокиран, в тролеите има възрастни хора. Полицаи започнаха да раздигат протестиращите на кръстовището на "Левски" и "Оборище", които скандират "Оставка". По-рано служителите на реда помолиха демонстрантите да напуснат. Опонентите на правителството отговориха: Ние молим Народното събрание да напусне. На пешеходната пътека на Цра Осводобител и Шипка студентите започнаха да пропускат тролеи. Протестиращите започнаха да пресичат постоянно пешеходна пътека, но са възпрепятствани да пресичат кръстовището на Левски и Шипка от полицаи. Полицаите блъснаха възрастна жена и изведоха Йоло Денев от протеста. Студенти са седнали при ректората на Цар Освободител.

Към 15.30 часа протестиращите се разделиха на две групи - едната се движи по тротоара на бул. "Васил Левски" и пресичат на пешеходните пътеки. Другата група са седнали на кръстовището на СУ и са блокирали движението.

Още вчера студентите заявиха, че в Деня на народните будители ще блокират парламента.

По същото време студенти от други университети също ще шестват в столицата, блокирайки отделни кръстовища. Младежите от Музикалната академия планират да затворят кръстовището на булевардите "Мадрид" и "Евлоги и Христо Георгиеви.

Към 18.10 часа полицейски кордон препречва на студентите да блокират движението на Орлов мост в столицата. Недоволните граждани са видимо около 500 и са блокирали кръстовището на булевардите „Цар Освободител” и „Васил Левски”. Участниците в протеста скандират „оставка” и „червени боклуци”, развяват български знамена, свирят със свирки и бият на барабани. Студентите държат плакат на който пише: „Зографски и Нинов приятелчетата на Орешарски от Елби са заедно”. В района има засилено полицейско присъствие.

Към 19.00 часа движението на кръстовището пред СУ "Св. Климент Охридски" остава блокирано от студенти. Чуват се скандирания „оставка” и „окупация". Протестиращите свирят на свирки. Студентите носят български флагове, а на гърбовете на якетата им има надписи „оставка”. Студентите са издигнали плакати „Ранобудните студенти” и „Мафията вън, искаме демокрация”. На протеста тази вечер присъстват и малки деца. Засилено е полицейското присъствие в района на Софийския университет.

20:27 ч. Протестиращите в столицата блокираха движението в района на Орлов мост. Недоволните граждани скандират „оставка”, „червени боклуци”, бият барабани, свирят със свирки. Някои от пътниците от градския транспорт се включиха в протеста на недоволните студенти. Сред издигнатите плакати има такъв, на който пише: „Живее ми се в тази държава, но не и с тези управници”. Върху каишките на някои кучета стопаните им са закачили листчета с надпис „оставка”. В района има засилено полицейско присъствие, като до Орлов мост има паркирани две линейки.

Към 21.30 часа протестът на студентите срещу правителството приключи. Пуснато е движението на кръстовището на по бул. „Цар Освободител” както при кръстовището пред Ректората, така и на кръстовището на Орлов мост. Разотиват се и последните 30-тина души , които протестираха пред сградата на БНТ. Органи на реда остават да охраняват сградата.

Последвайте канала на

37308 146

Свързани новини

Коментари 146

Добави коментар
Стойне

2013.11.02 | 23:52

146
Сидеров, защо те е страх от нови избори????

2013.11.02 | 23:52

145
Педерасти с окупацията на никой не пречите неразбрахте ли че когато Волен каже тогава пада кабинета герберастка измет хХАХАХАХАХАХХАхХАхАХхАхХАхХАхАХхАхХАхА

2013.11.01 | 23:31

11
Болииииииииииииииии!!!!!!!!! Как Боли!!!!!!!!!!!!!!!
Оня с масата!

2013.11.02 | 23:52

144
Сидеров защо те е страх от нови избори?

2013.11.02 | 17:57

107
Бойко го е страх да не би да няма оставка че Бареков и Волен вече са ги надървили хахахахахахахаха
6

2013.11.02 | 23:50

143
Лично наблюдавах протеста на студентите. Около 5-600 души. Повече от половината на възраст няколко десетилетки над студентската, около 40-50 клошари и останалите на възраст между 14-25 години. Не манипулирайте хората, които виждат само това , което се показва, а не истината.

2013.11.02 | 17:55

102
Малка разлика и протестиращи и студенти са около 300 души,едни и същи платени муцунки,иска ти се ама не се получава Пашата за толкова плаща.

2013.11.01 | 23:25

9
Ти друже, си наблюдавал контрапротеста...Живееш си в измислен свят, няколко десетилетия назад...Казват "всичко тече , всичко се променя" , но ти и тия като теб опровергават това, все същите мизерници сте си

2013.11.02 | 23:50

142
Къде са управляващите,бе?! Изпокриха се от "народната любов" и търсят някой заден изход-:) #оставка

2013.11.02 | 23:49

141
ДПС и Реформаторите са едно и също.
m.markov

2013.11.02 | 23:48

140
Радвам се че нашите деца проумяха света в който живеят .През1989г.бяхме ние сега са те ,подкрепяме ги .ОСТАВКА ВЕДНАГА .Стига гейчета,бейчета и злодейчета.
1234

2013.11.02 | 23:48

139
НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНАТ СТУДЕНТИТЕ. ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗНАЯТ ЧЕ ТЕ СА ПЛАТЕНИ И КОМАНДВАНИ ОТ БОЙКО БОРИСОВ СЪЩО И АСЕН ГЕНОВ. НАЙ-МНОГО ЩЕ СЕ ИЗПАТЯТ. НЕ МОГАТ ДА БЛОКИРАТ ЦЯЛА СОФИЯ, ХОРАТА РАБОТЯТ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИДВИЖАТ. ТЕЖКО НА ОБЩИНАТА, КОЯТО ИМ РАЗРЕШАВА НА БЛОКИРВАТ УЛИЦИТЕ. НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЯМА ДА ДОПУСНАТ ТАКОВА НЕЩО. СТАВАТ СМЕШНИ ЗА "КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ?" ТОВА ГОВОРИ ЧЕ СА ИМ НАРЕДИЛИ КАКВО ДА КАЗВАТ И ПРАВЯТ. НОМЕРА НЯМА ДА ИМ МИНЕ.
обективен

2013.11.02 | 17:52

100
Полуграмотно пишещ "умнико" ! Защо нито един студент от 14-платени в страната ВУЗ-а не стачкува? А! На тия "красиви и ранобудни" мързеливци плащаме ВСИКИ НИЕ!!!! И какво: да дойде отново доносник БУДА, ведно с "Реаниматорския"блок, разбира се подкрепен от полуграмотници като теб отново? Да, ама не!!!!
48 Такт

2013.11.02 | 23:48

138
Студентите искат промяна за да останат в България. Вие пишещите тук толкова ли сте прости, да разберете че ако не дойде ще емигрират и няма да има кой да ви работи?!? Ако не мислите за тяхното бъдеще, бъдете егоисти и мислете за вашето, защото без тях няма да бъде добро.

2013.11.02 | 17:52

97
Протестират под 5% от студентите. Така че не ти излиза вярна теорията. Протеста е режисиран, затова не е масов.

2013.11.02 | 17:51

96
НЕ ВЯРВАМЕ НА РЕФОРМАТОРИТЕ И ТЕХНИТЕ ГЛУПОСТИ.

2013.11.02 | 17:51

95
Няма да си продадем земята заради шепа активисти, които се представят за студенти. Ако искат да остават в България!

2013.11.02 | 17:51

94
Емигрирай, те и без това не можете да работите. А когато си намерите работа по вашата специалност, се обадете.
чудещ се!!!!

2013.11.02 | 17:51

93
Защо от платените ВУЗ-ове не стачкуват? Нима не е опасно и те да заминат, а само "баш ранобудните" на които всички им плащаме? И колко стачкуват извън София?

2013.11.02 | 23:47

137
АМА че малоумнен народ ! И на мен не ми хареса правителството но сега не му е времето за избори чакайте да се формират новите партии и така... Иначе тезо протести обслужват смо бойко който в началото народа изрита с камъни толкова ли са ви плитки мозъчетата че не помните повече от 3 дни
истината

2013.11.02 | 23:46

136
годината на студентите ще бъде анулирана а оставка няма да има което значи че студнтите са ЛУЗЪРИ !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини