Ректорският съвет на СУ заседава заради окупацията, студентите с декларация

  • 26 октомври 2013 09:04

  • 3628
  • 10
Ректорският съвет на СУ заседава заради окупацията, студентите с декларация
© Булфото

Заради безсрочната окупация на сградата на Софийския  университет "Св. Климент Охридски" днес ще има заседание на Ректорския съвет, съобщи за БТА ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев.

Той не уточни в колко часа ще е това заседание. От вчера вечерта цялата сграда на СУ е окупирана от студенти, нарекли се "Ранобудните студенти". В декларация снощи те обявиха, че искат незабавна оставка на 42-то Народно събрание и възможно най-бързо свикване на предсрочни парламентарни избори. Студентите заявиха, че от понеделник, 28 октомври, няма да има учебни занятия в Софийския университет заради окупацията.

"Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на 42-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу уравление, изпаднало в морален колапс, и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна окупация", се посочва в декларацията на студентите, с която обявяват пълна окупация на Софийския университет.

Студентите искат и отговор на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС". Това казаха обявиха Йордан Цалов и Ивайло Динев, студенти по право и участници в протеста, предаде БТА. Студентите не допускат в основната сграда на университета камери и фотографи, както и ученици, които трябва да присъстват на редовни курсове. Протестиращите обаче са допуснали в сградата явяващите се на изпит за съдии, както и хората, които участват в организацията на изпита. Поне 100 души са спали тази нощ в сградата на учебното заведение, казаха студентите. Декларацията с основните искания на студентите и подкрепена вече от десетки преподаватели, е изпратена на много световни медии, съобщиха студентите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3628 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.10.27 | 15:37

10
ГЕРБ ПОСЕГНАХА И НА СУ, ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, А АНАРХИЯ!
мислещ

2013.10.27 | 11:13

8
Освен ГЕРБ и "РЕАНИМАТОРСКИЯ" са основата на безсмислените простотии на тия "мислещи" псевдо студенти!!!!
студент

2013.10.27 | 11:14

9
Няма ли кой да вземе една по-голяма тояга и да я развърти по тия цървули там?Вчера дошъл в София студент да става и вече иска да го дават по телевизията да го видят на село.Като искаш да стачкуваш марш на коня при лумпените с палатките.Ше ви у прошляците.Болшинството студенти искаме да учиме, не да ви гледам брадясалите физионимии невиждали душ и бръснар кой знае от кога.
СТУДЕНТИТЕ ПИТАТ: КОЙ?

2013.10.27 | 00:11

5
Кой управлява днес ? Кой? Кой? Кой? Кой е Премиер? Кой стой зад него? От кои персони ни зависи живота? Кой дава парите? От кой зависи сигурноста на гражданите? Кой построи Белене? Кой вдигна рязко доходите на хората? Кой намали данъка на старите коли т.е. на бедните хора ? Кой премахна плоския данък? Кой премахна данък лихва? Кой назначи нови 250000 души на работа? Кой взема заеми за да стои на власт? Кой ще изплаща този заем ? Кой назначава криминални престъпници на възлови позиции? КОЙ? КОЙ? КОЙ? ТОВА ИСКАТ ДА ЗНАЯТ СТУДЕНТИТЕ. КОЙ? Е КАЖЕТЕ КОЙ ? ОТ НЕГО ЗАВИСИМ ДНЕС НЕ ВЧЕРА, ОНЗИДЕН.... ! НЕ ОТ БОЙКО,МОЙКО.....МАНИПУЛИРОЙКО. ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ КОЙ ?
мислещ

2013.10.27 | 11:13

7
Кой, кой, кой им дава конституционно право на окупация и издигане и искане на политически промени!?!?!? С какво право спират учебния процес на хилядите нормални студенти!?!?!?

2013.10.27 | 01:24

6
Химн на българския студент Аз съм бългрски студент осъден съм на вечни пости мързелът е мой патент в университета съм на гости. Лекциите са дискотека изпитите - щур купон така "бавно и полека" се превръщам във галфон. Бъдещето ми е неясно знанията ми са мъгла продавам се предимно вдясно за един комат и една чорба.

2013.10.26 | 22:54

2
ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ЧЕРНАТА ЗЛАТКА И ОЕЕВСКИ. ТЕ СА ЗАВЪРШИЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН И СА ''УСПЕЛИ МЛАДИ ХОРА'' КОЕТО НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНОЕ.

2013.10.26 | 22:56

4
На душа лежат спомени тежки, злобна ги памет често повтаря, в гърди ни любов, ни капка вяра нито надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди! Свестните у нас считат за луди...

2013.10.26 | 22:55

3
... Благой, кой!

2013.10.26 | 22:53

1
ИЗГОНЕТЕ СТАНИШЕВИТЕ АКТИВИСТИ ОТ СУ! ТОВА НЕ СА СТУДЕНТИ!

Добави коментар

Водещи новини