Близо 90 % от военните искат стария режим за пенсиониране

  • 18 октомври 2013 19:36

  • 1635
  • 4
Близо 90 % от военните искат стария режим за пенсиониране
©

87,3% от военнослужещите искат да се върне старият режим за пенсиониране. Тези данни представи пред военната комисия в Народното събрание (НС) министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен по време на обсъждане на промени в Кодекса за социалното осигуряване, касаещи начина на пенсиониране за военните, предава "News.bg".

Необходима е сигурност в системата и предсказуемост на военната кариера, категоричен бе военният министър. Допълнителното условие за възраст за пенсиониране прави военните несигурни, по думите на Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен.

Промените в Кодекса за социално осигуряване минаха пред ресорната комисия на първо четене. От 17 държави, само в Босна и Херцеговина и в Македония има допълнително условия за възраст", аргументира се Найденов.

Министерство на отбраната е направило щателно проучване за пенсионирането на военнослужещи за 12 страни от НАТО и за пет страни, които не са членки на Алианса. Освен това министърът отново каза, че няма друга категория трудещи се с по-орязани граждански права - 12 граждански и политически права.

С промените в КСО военните отново ще могат да се пенсионират, без да им се иска възраст, а само натрупан стаж. В момента военните се пенсионират, след като са натрупали стаж и са достигнали възраст.

За войниците, сержантите, офицерските кандидати и офицери с младши звания - 52 години, за офицерите със старши и висши звания - 54 години, а летците и водолазите съответно 42 и 44 години. Тези условия, въведени от ГЕРБ, според военния министър да довели до сериозни напускания в системата на отбраната.

С промените се изменя чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване и военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба, независимо от възрастта им, при 27 години общ осигурителен стаж.

Военният министър очаква предложенията му да бъдат подкрепени. Очаквам подкрепа от различни парламентарни групи, не само и единствено от двете парламентарни групи, които подкрепят правителството, посочи пред медиите министърът на отбраната.

"Тук не става дума и не храня в себе си усещането за надмощие, за победа или усещане, което да бъде спрямо други представители на кабинета", каза той.

По думите му има чуваемост за аргументите, които той представял за промените в Кодекса за социално осигуряване за пенсионирането на военните. Трябва да има предсказуемост според него в кариерното развитие на военните.

Стана ясно още от думите на военния министър, че се правят разчети за бонуси за военните ни. Политическият кабинет обаче няма да се „облажи".
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1635 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Николов

2013.11.07 | 10:59

4
Найденов,пенсиите на военните и полицаите ги плащаме НИЕ - ЦИВИЛНИТЕ !!! ВАЖНО Е НАШЕТО МНЕНИЕ !!! КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ,ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ УСЛОВИЯТА !!! ВИЕ С "ЧУЖДА ПИТА,ПОМЕН ПРАВИТЕ " !!! СТИГА С ТАЗИ НАГЛОСТ !!! ДЪРЖАВАТА СЕ ЗАДЪХВА,НЯМА ПАРИ ЗА БОЛНИЦИ,ЗА ЛЕКОРСТВА,ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ НА РАБОТЕЩИТЕ,ТОЙ ЗДРАВИ,ПРАВИ МЪЖЕ И ЖЕНИ ЩЕ ПЕНСИОНИРА В ПОЧТИ МЛАДЕЖКА ВЪЗРАСТ !!! МОРАЛ ???

2013.11.01 | 10:59

2
Искам да питам Министъра защо пита само военни,защо не пита гражданите на България,дали ще са 90%.Добре,тия дето са на мисии да имат правилегии,но разни фуражки по бюра.А трета категория,работили 37-40г стаж,са длъжни над 60г.,лекари,хирурзи,инженери,преподаватели.Просто е,БСП ОБЕЩА НА ВОЕННИТЕ,ТЕ ГЛАСУВАТ,И ЦИГАНИТЕ.
Ради Ацията

2013.11.07 | 10:58

3
Военните вече са около 20 хиляди и намаляват постоянно. В тази бройка са само кадровите военни, без гражданските лица които работят в системата на МО. Не могат един стадион да напълнят. Скоро ще искате да пипнете военен за късмет като коминочистачите ама няма да можете !!!
Георгиев

2013.10.19 | 21:02

1
Искат , но не всичко, а само това което им изнася. Само години стаж, но не и пенсионирането спрямо званието- сега това им харесва повече. Беше-майори на 51г, подп. на 52, полк. на 54, младши офицери и сержанти - по-рано.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини