Режат с 10 - 13% парите на министерствата

  • 10 октомври 2013 14:39

  • 1788
  • 2
Режат с 10 - 13% парите на министерствата
©

Управляващите смятат да орежат бюджетите на министерствата догодина средно с 10% в сравнение с тази година, пише “Труд”. При някои ведомства съкращението ще бъде по-голямо - до 13%, като единствено образователното министерство ще получи повече пари спрямо 2013 г. - с около 80 млн. лв.

Очаква се мярката да освободи ресурс за около 500 млн. лв. С цел икономии се предвижда и закриване и сливане на агенции.

В същото време министерствата разчитат на допълнителни средства догодина. Например Министерството на отбраната настоява да получи с 200 млн. лв. повече, БНТ и БНР - с по 15 млн. лв. допълнително, и т.н. Министърът на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола пък обясни, че ведомството му ще запази бюджета си, въпреки че от него ще излязат ГДБОП и ДАТО.

Официалната цел на съкращенията е администрацията да свие разходите си и по този начин да повиши ефективността си, твърдят депутати. Реално обаче основната част от парите ще отиде за финансирането на социалните обещания на БСП, които по груби сметки възлизат на около 450 млн. лв.

Например догодина увеличаването на разходите за пенсии ще бъде с около 370 млн. лв., като в тази сума влиза и повишението на възнагражденията на възрастните хора с 2,5-3% от 1 юли. Само замразяването на пенсионната възраст се изчислява на 45 млн. лв. Отделно към 50 млн. лв. ще са необходими за вдигането с 5 лв. на детските надбавки. Към 20 млн. лв. пък ще трябват за покачването на обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2 г.

Освен образованието и социалните разходи третият акцент в бюджет 2014 г. ще бъдат инвестиционните проекти, но не е ясна сумата, която ще бъде насочена към тях. Знае се само, че общините ще получат допълнителни средства, най-вече за запазване на училищата в малките населени места.

Отделно се очаква няколкостотин милиона лева да се заделят в “резерв за растеж и заетост”. За да получат достъп до средствата, министерствата ще подготвят проекти на състезателен принцип. Целта е да се финансират само разходи, които водят до конкретни резултати в полза на растежа и разкриването на работни места. Все още не е ясно точно с колко ще се увеличат държавните харчове догодина, но вероятно сумата ще е около 1 млрд. лв.

Властта се готви да санкционира здравната система за неефективността , като намали парите на здравното министерство с 5-6%, съобщиха пред “Труд” депутати от управляващите. Това означава свиване с 15-20 млн. лв. Причината е, че според направени анализи за последните 15 години бюджетът на системата е увеличен два-три пъти, но качеството на здравните услуги в страната изобщо не се е повишило в същата степен.

Според финансисти орязването на бюджета ще засегне главно администрацията в министерството и няма да се отрази върху здравните услуги за гражданите. Специално средствата за спешна помощ ще се увеличат от 80 млн. лв. на поне 100 млн. лв., колкото държавата отделя за подслушване. Повече пари ще има и за психиатриите.

Намаляването на бюджета се прави и заради готвеното връщане на втория стълб в осигуряването. Властта вече обяви, че е възможно 1 или 2 процентни пункта от здравната вноска, която е 8%, да се отделят в резерв за стартирането на втория стълб след 2-3 години. Това е амбиция на тройната коалиция още от предишния мандат. През 2009 г. вноската бе качена от 6% на 8% с цел парите да се трупат в резерв, но събраните средства потънаха във фиска, след като ексминистър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи национализира резерва на здравната каса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1788 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.10 | 17:34

1
серГей е казал: Ако трябва пари за никой няма да има, но за коледни добавки за пенсионерите трябва да има.
312321

2013.10.10 | 19:00

2
Че лошо ли е тези пенсионери, които живеят със 100 лв. на месец да имат добавки? Недай си боже и ти като остарееш положението да е още такова и да се оправяш със 100 лв. Не забравяйте, че тези пенсионери са вашите майки и бащи, баби и дядовци, имайте малко уважение. Стига с тази умраза и глупост.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини