МО дава 150 млн. лева за модернизацията на МиГ- 29

  • 30 септември 2013 06:24

  • 2398
  • 2
МО дава 150 млн. лева за модернизацията на МиГ- 29
©

Министерството на отбраната е на път да започне поредния спорен проект за 150 млн. лв., чийто резултат ще зависи изцяло от благоволението на изпълнителите - руската РСК "МиГ". Става дума за модернизацията на изтребителите МиГ-29, чрез която ще се освободят честоти за внедряване на стандарта GSM-R за железопътния транспорт. Състоянието на изтребителите е плачевно, а от ръководството на бойната авиация са скептични относно успешното завършване на проекта. От ВВС дори са предложили като алтернативен вариант покупката на западен изтребител, пише "Сега".

Откриването на процедурата за модернизация е въпрос на дни, след като правителството отпусна за целта 30 млн. лв. Общо за проекта ще са нужни 150 млн. лв. Вече е започнало активно събиране на информация около възможни доставчици на западното оборудване. В началото на септември са били изпратени запитвания за информация относно цени, срокове за доставки, характеристики и възможности до френската компания Thales, британската BAE Systems и американската Rockwell Collins. На българските МиГ-29 трябва да бъде монтирана западна авионика за комуникация, навигация и опознаване. Предвидени са срещи и с чешката CLS, която участва в словашката модернизация. Предстои среща с полското държавно предприятие WZL-2, което отговаря за модернизацията на полските МиГ-29.

Въпреки започнатите разговори от ВВС са скептични относно бъдещето на проекта. Според източници на "Сега" в началото на август от ръководството на авиацията са посочили пред МО редица подводни камъни в проекта. Един от проблемите е възникнал при преговорите с руската РСК "МиГ", която трябва да е основен интегратор при модернизацията на българските изтребители. Компанията вече е извършвала тази дейност в Словакия. Очакванията на българската страна са били, че това ще намали цената на проекта у нас. Разговорите с РСК "МИГ" обаче са показали точно обратно. За 15 изтребителя руснаците са поискали около 75 млн. евро, като България ще трябва сама да закупи западното оборудване, което ще се вгражда в самолетите.

Затова от ВВС са предложили четири варианта за разрешаване на заплетената ситуация. Първият е да се приеме предложението на РСК "МиГ". Като недостатък на този вариант се посочва високата цена. В същото време не се повишават бойните способности на самолети. В Полша подобна модернизация, която е извършена от израелската компания Israel Aircraft Industries, е излязла значително по-евтино, посочват от ВВС. Друг проблем е създаването на монополно положение на руската компания при модернизацията. Това се отразява и на цената. Затова е трудно да се каже колко най-накрая ще излезе проектът.

Вторият вариант е да се модернизират само 8 изтребителя, но това пък ще вдигне цената на проекта. Третият вариант е да се избегне включването на руснаците в проекта. Предимството на този вариант е, че ще могат да участват повече компании в конкурса. Притесненията в такъв случай са, че това ще обтегне отношенията с РСК "МиГ", което може да блокира поддръжката на самолетите. В същото време може да има и технологични проблеми със самолетите след края на проекта.

Според ВВС най-подходящи са първи и втори вариант, но проектът ще отнеме поне 2 години. Заради малкото оставащо време до края на годината вероятно няма да могат да бъдат усвоени и 30-те млн. лв., които кабинетът отпусна за проекта. Затова от бойната авиация предлагат и четвърти вариант - подмяната на МиГ-29 със съвременен тип западни самолети. Плюсовете на този вариант са, че реализирането му също ще отнеме 2 години, но новите самолети ще се използват по-дълго от МиГ-29.

Миналата седмица министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че армията няма да има възможност едновременно да купи нови изтребители и да модернизира старите. Ще трябва да избере един от двата варианта. Според него за модернизацията, поддържането, ремонтите на летателната годност на МиГ-29 до 2029 г. ще са необходими не по-малко от 500 млн. лв. "И да си дадем сметка за съществуващия проект за придобиване на нов тип боен самолет. Аз в момента не мога да кажа какъв би бил този самолет, но очевидно ние няма как да вървим едновременно в посоката на модернизация, поддържане, експлоатация и съответно реализацията на проекта за придобиването на нов тип боен самолет", обясни Ангелов и допълни: "Просто натоварването е толкова голямо, че очевидно тук трябва да се избере или комбинация - малко средства за поддържане и придобиване, или само поддържане и модернизация на това, с което разполагаме".

Последвайте канала на

2398 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ужас

2013.11.11 | 11:46

2
те това е комунистическа трагедия за народа - 150 млн. за музеини експонати

2013.09.30 | 19:00

1
Не мина много време :) Долна кумунистическа сган крадлива

Добави коментар

Водещи новини